Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Zupa

  • duża szczypta pieprzu
  • pół peczka pietruszki
  • 1000-1200 wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki pasty bulionu drobiowego, (lub 2 kostki rosołowe)
  • 150g obranego ziemniaka w kawałkach
  • 100 g marchew obrana w kawałkach
  • 100 g obrany korzeń selera w kawałkach
  • 50-80 g cebuli czerwonej
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 100-150g kiełków soczewicy czerwonej, (jeżeli są już długie to kroimy je na mniejsze części)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Zupa:
  1. Obraną, przeciętą na pół cebulę czerwoną umieszczmy w naczyniu miksującym. (czas 4 sek. obroty 8). Otwieramy naczynie miksujące i kopystką zgarniamy pokrojoną cebulkę na dno naczynia. Zamykamy naczynie dodajemy 40g oliwy z oliwek (3 min. temp. 100stopni obroty 2) Podduszamy cebulkę.

    Dalej dodajemy po 100g obranego korzenia selera, marchew i ziemniaki - wszystko w kawałkach ok. 2-3 cm. ( czas 4 sek. obroty 6) - rozdrabniamy.

    Dodajemy pastę bulionu drobiowego lub kostki rosołowe, pieprz, sól i 1000-1200g wody. (czas 20 min. temp. 90stopni obroty 1).

    Na 2 minuty przed końcem gotowania wrzucamy kiełki soczewicy czerwonej.

    W następnym kroku doodajemy pół pęczka pietruszki i 4 łyżki jogurtu naturalnego. Przykrywamy nacyznie miksujące miarką thermomix-a ( czas 30 sek. obr. 6 ).

    Ustawiamy ponownie gotowanie (czas 5 min. temperatura 90stopni, obroty 2)

    Podajemy na ciepło np. z grzankami z masełkiem czosnkowym.

    Wyśmienita zupka.

Porady

#Własne kiełki soczewicy czerwonej otrzymasz w domowej hodowli już w 2-3 dni. To bardzo proste!

#Teoretycznie można użyć samych ziaren soczewicy czerwonej wymagają one jednak wcześniejszego namaczania (jak groch).

#Kiełki soczewicy czerwonej zawierają kilkadziesiąt razy więcej składników odżywczych, minerałów i witamin od postaci samych ziaren dlatego warto je wykiełkować.Dla zainteresowanych więcej informacji o kiełkowaniu soczewicy czerwonej://www.kielkismaku.pl/go.php?id=34&key=kielki-hodowla

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Zupa z kiełków soczewicy czerwonej

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy