thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4
Czas przygotowania
30h 0min
Czas całkowity
50h 0min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

ZIOŁA DO POSYPANIA ZUPY

  • świeży koperek
  • świeża natka pietruchy
  • Świeży tymianek

DODATKI (OPCJONALNIE)

  • grzanki z razowego chleba
  • ugotowana kasza jaglana
  • ugotowany ryż

ZUPA

  • mielony pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki suszonych warzyw (sproszkowanych w Thermomixie), opcjonalnie
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 10-20 g oliwy, lub klarowanego masła
  • 1-2 cm obranego korzenia imbiru
  • pół łyżeczki kurkumy, mielonej
  • 2 ząbki czosnku
  • 100-120 g cebuli
  • 900 g ciepłej wody
  • 700 g obranych białych szparagów, (2 pęczki)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 3s/obr.5, składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego

    2. dodać  oliwę lub masło klarowane, nałożyć miarkę, dusić 3 min/120st/obr.1

    3. dodać pokrojone na ok. 3 cm kawałki obrane szparagi (twarde końcówki szparagów należy odrzucić), wodę, sól, kurkumę i pokrojone kawałki imbiru, przykryć miarką i gotować 20-25min/100st/obr.1, jeżeli szparagi będą miękkie po 20 min można skończyć gotowanie

    4. dodać startą gałkę muszkatołową , miksować 1 min (przez pierwsze 50 sek/obr.5-6, a następne 50 sek/obr. 8-9)

    5. ciepłą zupę przelać do bulionówek, każdą porcję można posypać innymi świerzymi ziołami: zieloną pietruchą, koperkiem lub tymiankiem

    6. aby zupa była bardziej sycąca można podawać ją z ugotowaną kaszą jaglaną lub ryżem

Porady

Dla smakoszy można dodać 30g śmietany kremówki,co bardzo podniesie smak zupy, ale wtedy już nie będzie to danie wegetariańskie.

Zamiast pieprzu można dodać również sproszkowaną paprykę. Obecność pieprzu lub papryki jest konieczna ponieważ wówczas organizm wchłonie kurkumę .

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

ZUPA KREM ZE SZPARAGÓW W TRZECH ODSŁONACH

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: