thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
18min
Czas całkowity
18min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
  • TM 31
opublikowany: 13/11/22
zmieniono dnia: 13/11/22

Składniki

Zupa krem z czerwonej fasoli

  • 50-60 g cebuli
  • 3 ząbki czosnku polskiego
  • 30 g masła
  • 1 puszek czerwonej fasoli (ok 400g), puszka 400g z zalewą
  • 1/2 świeżej papryki czerwonej (słodkiej)
  • 1 łyżeczek koncentratu bulionu warzywno-mięsnego wykonanego w TM, może być 1 kostka gotowego bulionu warzywno-mięsnego
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty pieprz, mielony
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • 1/2 łyżeczki kmin rzymski, mielony
  • 1/2 łyżeczki curry, mielonego
  • 1/4 łyżeczki pieprz cayenne, mielony, mniej lub więcej - w zależności od preferowanej ostrości
  • 500 g wody
  • 50-60 g kwaśnej śmietany 18%

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ZUPA KREM Z CZERWONEJ FASOLI WARIANT A'LA MEKSYKAŃSKI
  1. Cebule i czosnek rozdrobnic 3 s /obr. 5, zgarnąć kopystką na dno.
  2. Dodać masło, dusić 2 min./Varoma/obr. 1.
  3. Wlać całą zawartość puszki fasoli (wraz z zalewą), dodać pokrojoną na kawałki paprykę czerwoną, koncentrat bulionu lub kostkę rosołową i przyprawy - całość zmiksować 10 s/obr. 5.
  4. Dodać wodę i całośc gotować 10 min./90°C/obr. 2.
  5. Dodać śmietanę i zmiksować 1 min/stopniowo zwiększając obroty od 1 do 10.

Porady

Można podawać z grzankami lub pieczywem.

Najlepej smakuje na gorąco.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?