thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
4 osoba/osoby
Poziom
Łatwy

Składniki

Zupa

  • 2 puszki kukurydzy
  • 1 cebula, około 100g
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szczypty soli
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 szczypty chilli lub ostrej papryki
  • 150 g serka krmowego
  • 30 g masła klarowanego
  • 3 łyżeczki bulionu z thermomixa, alternatywnie kostka rosołowa
  • 750 g wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Masło roztopić 3 min obr. 1 100st,
    2. Wrzucić cebulę i czosnek,
    3. Zmiksować 10 sek obr 6 i zgarnąć wszystko na dno naczynia kopystką,
    4. Przysmażyć 3 min obr 1 100st,
    5. Dodać kukurydzę, zostawiając kilka łyżek i odstawić na bok. Dodać sól, chilli, cynamon.
    6. Poddusić 5 min obr 1 100st,
    7. Dolać wodę i bulion, gotować 10 min obr 1 100 st,
    8. Zmiksować 1 min obr 10
    9. Dodać serek i podgotować 5 min obr 5 przez pierwsze 15 sek, potem 1 90 st.
    10. Podawać z odłożoną kukurydzą i przybrać wg. uznania

Porady

Jeśli ktoś lubi mocno kremowy smak, można dodać śmietany 18%.
Dla osób nieprzepadających za ostrym smakiem, można chilli zastąpić ostrą papryką.

Zupa jest dosyć rzadka z 2 puszek kukurydzy, dla gęstszej konsystencji można użyć więcej kukurydzy.

W sezonie zamiast kukurydzy konserwowej można użyć świeżej, uprzednio ugotowanej.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Kremowa zupa kukurydziana

Wydrukuj:

Komentarze