thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
20 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

  • 150 g imbir, świeży, obrany i pokrojony na kawałki
  • 230 g cukru
  • 500 g wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Imbir obieramy ze skórki i kroimy na kawałki.

    2. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wrzucamy imbir, cukier i wodę i podgrzewamy do zagotowania: Varoma, obr. 2, 7 min 30 sek.

    3. Gotujemy do zgęstnienia: 60 min, obr 2 przez pierwsze 10 min 100st, potem 90st.

Porady

Po zagotowaniu najłatwiej jest odcedzić syrop przez koszyczek.

Pozostały imbir można wysuszyć w piekarniku i otrzyma się imbir kandyzowany (ja suszyłam 1h w temperaturze 50st przy termoobiegu.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Syrop imbirowy na chłodne dni i/lub do piwa

Wydrukuj:

Komentarze

  • maja 8, 2017 at 20:56

    Nie było mnie tu sto lat, ale co do gęstnienia - ja gotuję z uchyloną miarką, gęstnieje lekko po wystudzeniu. Jest na pewno rzadszy niż "sklepowy".

  • listopada 24, 2016 at 18:25

    Zrobilam i wyszedl bardzo dobry ,ale nie zgestnial a napisane jest "gotowac do zgestnienia"-moze trzeba gotowac bez zalozonej miarki? Albo z koszyczkiem zamiast miarki? Jesli tak to trzeba podac ta informacje-jesli nie -to raczej geste nie wyjdzie. Prosze o informacje-bede wiedziec na przyszlosc...

  • października 4, 2016 at 22:30

    Polecam. Wspaniały na jesienno - zimowe wieczory do herbaty.

Are you sure to delete this comment ?