- TM 31
Składniki
Flaczki wołowe
- 2 kostki rosołowa, wołowe
- 1 płaskich łyżek Papryki słodkiej
- 3 płaskich łyżek majeranku
- 300 g mieszanki warzywnej, (marchew, pietruszka, seler, cebula)
- 1300 g wody ciepłej
- 500 g flaków wołowych, gotowanych
- 1 płaskich łyżek soli
- 3 płaskich łyżek margaryny
- 3 płaskich łyżek mąki przennej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1.W "Blokada naczynia miksującego" rozdrobnić warzywa 5s/obr.6.
2. Do "Blokada naczynia miksującego" wlać 1300g ciepłej wody, dodać kostki rosołowe i przyprawy oraz dodać flaki. Zamknąć "Blokada naczynia miksującego" i na otwór nałożyć koszyczek, aby przy gotowaniu płyn się nie rozpryskiwał. Gotować 20min/100C/"Obroty wsteczne" /obr.2
3. Kiedy zupa się będzie gotowała na patelni rozpuścić margarynę i dodać mąkę mieszając aby nie było grudek. Smażyć ok 5 min. Pozostawić do ostygnięcia i dodać zimną do ugotowanej zupy. Wymieszać i podawać z chlebem.
Flaczki wołowe
Porady
Należy pamiętać, że zimną zasmażkę dodajemy do gorącego płynu, a gorącą zasmażkę do zimnego.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Trzeba jeszcze dobrze doprawić, ja gotuję jeszcze wołowy rosół z mięsem + te flaki i przyprawy, duzo przypraw.
Witam, musiałam dogotować jeszcze 7 min, dołożyłam jeszcze pieprz. Dobrze jest zrobić wołowy wywar zamiast kostki
Uwielbiam gotować z TM5
pychota!!!!POLECAM!!!
Przepis super, rzeczywiście zupkę robi się expresowo, moim zdaniem zabrakło przypraw: ostrej papryki, pieprzu i przede wszystkim gałki muszkatołowej
Ja dodaję oczywiście świezy imbir podczas gotowania, osobno gotuje rosołek na prędze wołowej, potem dolewam do tego flaki z termomixa i kroję mięsko wołowe na drobne kawałki i dopiero teraz są to juz prawdziwe flaki, doprawiłam własnie ostra papryczką świeżą, ale ostre!!!!!! Polecam dla zwolenników kuchni nieco bardziej pikantnej.
Ja dodałałam jeszcze imbir, najlepiej świeży, są zdecydowanie bardziej aromatyczne.
Przepis wypróbowałam, flaczki wyszły super
Flaczki dobre i przede wszystkim SZYBKIE! Mnie osobiście w przepisie zabrakło pieprzu, po doprawieniu - są jeszcze lepsze.
polecam
Czy składniki są już poprawione, ma być 1 Łyżka czy Łyżeczka soli ???
Pozdrawiam
Are you sure to delete this comment ?