- TM 31
Składniki
składniki:
- 200 g kleiku ryżowego
- 150 g cukru
- 250 g margaryn
- 1 cukier waniliowy
- 4 białko
- 20 g wiórek kokosowych
- marmolada do ozdoby
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do suchego i czystego naczynia włożyć motylek. Wlać białka, dodać szczyptę soli i ubić 2min/obr.4.
2. Wyjąć białka do innego naczynia. Wyjąć motylek.
3. Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć margarynę pokrojoną na 4 części oraz resztę składników (za wyjątkiem marmolady). Wymieszać przy pomocy kopystki 2min/obr.4-5
4. Otworzyć "Blokada naczynia miksującego" , zgarnąć kopystką wszystko do środka, dodać białka i nadal mieszać urzywając kopystki 2min/obr.4.
5. Zrobić małe kulki z dziurką (jak na kluski śląskie), do dziurki nałożyć marmoladę i piec 20min w piekarniku nagrzanym do 180C
Porady
Należy uważać przy zakupie kleiku, gdyż opakowania mają różną gramaturę.
Można zwiększyć ilość wiórek kokosowych jeśli je lubimy. Nie ma to wpływu na konsystencję ciasteczek.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Robiłam dziś te ciacha i też mi się rozpłyęły jak innym osobom, które tu piszą, to znaczy, że z tym przepisem jest coś nie tak, albo trzeba było napisać jakiej firmy kleik kupić bo może to od kleiku zależy, w każdym razie nie wyglądają te ciasteczka tak jak na tym zdjęciu. Stosowałam się do rad tutaj zamieszczonych aby trzymać je w lodówce ale i tak mi się rozpłynęły, skoro wielu osobom nie wyszły te ciastka to coś z przepisem jest nie tak
Robiłam dziś te ciastka i masy faktycznie nie da się formować w kulki. Włożyłam masę do lodówki na godzinę i to pomogło. Ciasteczka po uformowaniu też włożyłam jeszcze do lodówki żeby jak najmniej się rozplynely w piekarniku. Pierwsza tura rozplynela się troche ale druga, która siedziała dłużej w lodówce wyszła super, tak ze trochę cierpliwości i będą super ciacha. Ja ograniczam do minimum cukier i dałam tylko 60g i sa naprawde slodkie, zwlaszcza ze daje sie do nich dżem. No i polecam piec na maśle (200g), margaryna to trucizna
ciastka kompletnie mi sie rozpłyneły, nie wiem dlaczego
Nie wiem dlaczego, ale nie weszły mi gwiazdeczki.
Oceniam na 5
Mój ulubiony przepis z czasów gdy byłam nastolatką. Robiłam w sobotę lub niedzielę a następnie zabierałam ciasteczka w poniedziałek do szkoły, po czym wszystkie w kilka sekund znikały. Pamiętam, że przepisu broniłam jak lwica Głównie robiłam je z powidłami śliwkowymi lub wciskałam wsienkę bez pestki z kompotu (właściwie z cukru i soku, które puściły wiśnie, tak robiła wiśnie moja mama).
Chętnie wypróbuję przepis mieszany w thermomixie. Potwierdzam, robi się kulki, które w czasie pieczenia "rozjeżdżają się" tworząc ciasteczka.
Super przepis - te ciasteczka zawsze mi sie rozlewały- w tym roku pierwszy raz świetne kuleczki.Polecam ten przepis
Bardzo mi przykro, że nie wyszły Pani ciastka. Widocznie coś musiało pójść nie tak. Skoro się rozlewają, to może nie dała Pani kleiku ryżowego tyle ile powinno być? Kolejnym razem na pewno się udadzą. P.S. Ja na ważne uroczystości zawsze robię sprawdzone przepisy prze ze mnie lub moją teściową
Pani chyba robiła te ciastka ale nie w thermomixie!!! Siedze i becze bo nie tylko zmarnowałam składnki ale prawie wpadłam w depresje, ciastek nie da sie w ogóle uformować bo się rozlewają!!! miały być na chrzciny syna.. wyszedł jeden wielki pasztet...
Fajny przepis na pyszne ciasteczka, na dodatek bezglutenowe. Zamiast 4 białek dałam 3 jajka.
wszystkim dziękuję za miłe słowa , jak mi się uda to jutro wrzucę przepis na domowe markizy