- TM 31
Składniki
Pierniczki świąteczne
- 50 g cukru
- 220 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 płaskich łyżeczek sody oczyszczonej
- 1 płaskich łyżeczek przyprawy do piernika
- 100 g miodu
- 40 g masła
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć masło, miód i podgrzać 2min/37C/obr.1
2. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto 5s/obr.6, a następnie 1min/"Ciasto"
3. Wałkować i wykrawć kształty pierniczków, a następnie piec ok 15-20min w 180C.
4. Po upieczeniu i wystudzeniu udekorować.
Sposób wykonania:
Porady
Dekorując pierniczki lukrem należy pamiętać, aby dobrze wyschły przed włożeniem ich do pojemnika. Gdy lukier dobrze wyschnie, pierniczki nam się nie posklejają.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo dobre ,ja zrobiłam z podwójnej porcji i zwiększyłam ilość maki do 280.
Dzisiaj upiekłam te pierniczki i muszę przyznać, że są bardzo dobre. Piekłam od razu z podwójnej porcji ciasta. Zmniejszyłam tylko ilość cukru, ponieważ już miód daje słodycz. Każdą porcję pierniczków piekłam 15 minut w 175 stopniach. Nie lubię lukru, dlatego pierniczki przed pieczeniem posmarowałam roztrzepanym jajkiem. Polecam wsystkim ten przepis na pierniczki, gdyż są pyszne.
Faktycznie ta ilość mąki jest niewystarczająca!ciasto płynne i trzeba dodać dużo dużo więcej nim cokolwiek będzie się dało z ciastem zrobić, w smaku są super ale bardzo twarde..
anisia1234:
Mąki trzeba dać 280 g. Ciasto wtedy jest idealne. Pozdr
Bogna
Niestety u mnie ciasto wyszło półpłynne , nie wiem czy to wina miodu, bo robiłam zgodnie z przepisem. Niestety żeby móc rozwałkować ciasto musiałam dodać sporej ilości mąki. Pierniczki wyszły mi bardzo twardę. Teraz dodałam obierek od jabłek i poczekam, mają jeszcze tydzień żeby stać się miekkie
rozwałkowałam trochę za cienko i chyba nie zmiękną do świąt, następnym razem zrobie grubsze ciasto
Elszka:ja slyszalam ze prawdziwe pierniki po wyjeciu z piekarnika powinny byc twarde jak skala a potem maja zmieknac
Bardzo dobre. Polecam
wiecej maki i perfecto
AAAA i zapomniałam dodać, że 20 min na pieczenie to stanowczo za długo wystarczy 10-15 min.
Are you sure to delete this comment ?