- TM 31
Składniki
Pierniczki
- 125 g masła
- 25 g smalcu
- 125 g miodu
- 110 g cukru
- 375 g mąki pszennej
- 2 czubate łyżeczki proszku do peczenia
- 1 czubate łyżki kakao
- 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 czubate łyżeczki cynamonu
- 1 jajko
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do "Blokada naczynia miksującego" włóż masło, smalec, cukier i miód roztop 2min/Varoma/obr.1
2. Dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto 5min/"Ciasto" .
3. Wyłóż ciasto z "Blokada naczynia miksującego" i odczekaj ok 30min (ciasto ostygnie i nie będzie się kleiło do rąk).
4. Następnie wałkuj i wykrawaj pierniczki. Ja wałkuję placek na 6mm.
5. Pieczemy w 10 min w 180C.
Sposób przygotowania:
Porady
Im dłożej da się ciastu "ostygnąć" tym mniej się będzie kleiło do rąk - nie trzeba będzie podsypywać dużo mąki, przez co pierniczki będą bardziej miękkie.
Pierniczki studzę na kratce.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Ciasto jest strasznie kruche, ciężko się wałkuje, rozpada się, nie wiem sjsd te wszystkie ochy i achy
Bardzo dobre pierniczki
I jak tu przejśc na dietę jesli takie wspaniałe przepisy wstawiacie...?
Pierniczki są naprawde miękkie i bardzo smaczne. Na pewno zrobie kilka porcji
Wczoraj zrobilam oierniczki. Niestetybszybko znikly. Sa naprawde miekki. Zaraz ribie nastepnaporcje.
Moje nie doczekały Jutro pieczemy kolejną porcję
Dziś zrobione. Mam nadzieję, że doczekają świąt. Zrobiłam aż z dwóch porcji.
Pyszne i szybciutko się pieką.
a jeszcze szybciej znikają w żołądkach
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Co roku je piekę i zawsze się udają. Zdjęcie dodam jutro, bo obiecałam dziecią po szkole dekorowanie.
Gotowe! NAPRAWDĘ MIĘKKIE :O Zamoczę je w polewie z dodatkiem żelatyny i będę strzec- choć przez chwilę- przed krążącymi po kuchni,za uwodzicielskim zapachem amatorami.