Składniki
zupa/krem:
- 20 g oliwy z oliwek
- 500 g ciepłej wody
- 1 kostka bulionowa
- 40 g czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 małe ziemniaki
- 1 mała marchewka
- 450 g szpinak mrożony
dodatki:
- jogurt naturalny
- grzanki
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć czerwoną cebulę i czosnek, rozdrobnić 5 s/obr.5 Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
2. Dodać oliwę, dusić 2 min/120C/obr.1
3. Dodać pokrojoną marchewkę, ziemniaki i pokrojony na mniejsze porcje szpinak mrożony, rozdrobnić 5 s/obr.5
4. Dodać kostkę bulionową rozpuszczoną w ciepłej wodzie.
5. Gotować 20 min/Varoma/"Obroty wsteczne" /obr.1
6. Zupę przelać do głębokich talerzy, dodać kleks z jogurtu i posypać grzankami.
SMACZNEGO
Krem ze szpinaku
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Czyli jeśli ze świeżego szpinaku to 50 ml więcej wody?
dziś robiłam ze świeżego szpinaku, polecam dodać 50ml więcej wody
Mocno szpinakowy smak. Bardzo smaczna. Zrobiłam na wywarze ze skrzydełek
Pyszna, prosta i szybka - takie lubię najbardziej Akurat na mój dzisiejszy obiad
Wyszło pierwsza klasa, chociaż udało mi się lekko przyzylić thermomixa (tak jakby ktoś miał wątpliwości czy się da - da się )
bardzo dobra,polecam na obiad!
muszę spróbować
właśnie się robi zupka bosko pachnie
tak wszyscy zachwalają że chyba zrobię jutro na obiad
pychotka
Are you sure to delete this comment ?