- TM 31
Składniki
- 250 g świeżych żurawin
- 2 twarde, słodkie gruszki
- 1 pomarańcza
- 100 g wody
- 150 g cukru
- 2 łyżki miodu
- szczypta soli
- mielony cynamon na czubek łyżeczki
- 5 goździków
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Żurawinę płuczemy i przebieramy
Gruszki i pomarańczę obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Do kielicha wlewamy wodę i cukier, temp.100* , 7 mniutDodajemy żurawinę, gruszki, pomarańczę, gożdziki i cynamon i gotujemy na wstecznych obrotach temp.90* aż gruszki staną się szkliste, żurawiny popękają, a nadmiar płynu odparuje.
jeśli chcemy mieć gładką konsystencję to teraz mixujemy obr.8-10, 30 sek.
Przyprawiamy je do smaku miodem i solą.Mieszamy 5 sek. obr.5
Przekładamy do słoiczków, stawiamy do góry dnem na 15 mniut.Podajemy na ciepło lub na zimno do pieczonego mięsa lub do sera.
Świetnie smakuje jako sos na zimno z łyżką majonezu i musztardy
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Cieszę się, że smakowała
Pozdrawiam!
Żurawina wychodzi rewelacyjna,
za drugim razem dodałam mniej wody tylko trzy łyżki zamiast 100g,ponieważ owoce puszczają sok i trzeba później długo odparowywać.
Rewelacja do mięs, kaczuszki , oscypka
Palce lizać
Lubię takie połączenia. Zapisuję do wypróbowania jak tylko będzie żurawina
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/