thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

  • 250 g świeżych żurawin
  • 2 twarde, słodkie gruszki
  • 1 pomarańcza
  • 100 g wody
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta soli
  • mielony cynamon na czubek łyżeczki
  • 5 goździków

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Żurawinę płuczemy i przebieramy


    Gruszki i pomarańczę obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.

    Do kielicha wlewamy wodę i cukier, temp.100* , 7 mniut

    Dodajemy żurawinę, gruszki, pomarańczę, gożdziki i cynamon i gotujemy na wstecznych obrotach temp.90* aż gruszki staną się szkliste, żurawiny popękają, a nadmiar płynu odparuje.

    jeśli chcemy mieć gładką konsystencję to teraz mixujemy obr.8-10, 30 sek.


    Przyprawiamy je do smaku miodem i solą.

    Mieszamy 5 sek. obr.5


    Przekładamy do słoiczków, stawiamy do góry dnem na 15 mniut.

    Podajemy na ciepło lub na zimno do pieczonego mięsa lub do sera.

    Świetnie smakuje jako sos na zimno z łyżką majonezu i musztardy tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Świąteczna żurawina do mięs z gruszkami, pomarańczami i miodem

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?