thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
20min
porcja/porcje/porcji
2 słoik/słoiki/słoików
Poziom
Łatwy

Składniki

Pesto

  • 2 łyżki płatków drożdzowych, ew. twardego sera żółtego wegańskiego lub zwykłego
  • szczypta soli i pieprzu, do smaku
  • 50 g Migdałów
  • 1/2 słoiki ok. 70 g suszonych pomidorów, wraz z olejem z nich
  • 2 ząbki CZOSNKU MAŁE, lub wedle uznania
  • 500 g jarmużu, lub trochę mniej
  • dobra oliwa/olej do nadania właściwej konsystencji

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Przygotowanie
  1. Jarmuż oddzieliść od twardych części. Umyć. Blanszować: wlożyć doBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" , zalać wrzątkiem i przez ok 1,5 min mieszać obroty 2. Przełożyć na sito i przelać zimną wodą. Odcisnąć wodę.

    W Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" zemleć czosnek z migdałami ok 20 sek. obr.7. Dodać pozostałe skladniki. Wszystko miksować ok 3-5 min obr.7-10 do uzyskania właściwej konsystencji. Jeżeli ma być bezglutenowe, nie dodawać platków drożdżowych - zamiast tego użyć żóltego sera. Gdy pesto jest za suche należy dodawać oliwę/olej do wlaściwej konsystencji. W czasie mieszania trzeba dość często zbierać kopystką ze ścianek Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" , bo masa się osadza i noże nie sięgają. Przełożyć do słoików.

    Pesto może być przechowywane w lodówce do 7 dni, aby nie pleśniało należy wierzchnią warstwę w słoiku zalać nie dużą ilością oliwy.

    Pesto nadaje się do kanpaek, makaranów i w zasadzie do czego tylko zechcemy na wytrawnie.

    p.s. dla siebie preferuję bez czosnku, więc ten też opcjonalnietmrc_emoticons.;)

    Smacznego!tmrc_emoticons.;)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pesto - jarmuż (wege & bezglutenowy)

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?