- TM 5
Składniki
ciasto
- 100 g szynki
- 120 g sera żółtego
- 100 g mleka
- 50 g drożdży
- 250 g mąki pszennej
- 90 g masła(miękkiego)
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki bazyli suszonej
- 1/2 łyżeczki oregano suszonego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1.Do "Blokada naczynia miksującego" wkładamy szynke i ser pokrojony na kawałki, rozdrabniamy 3sek/obr.5. Sprawdzamy stopień rozdrobnienia,ewntualnie powtarzamy 3sek/obr.5.Przekładamy do innego naczynia, płukamy i osuszamy naczynie.
2.Do "Blokada naczynia miksującego" wkładamy mleko i pokruszone drożdże i podgrzewamy 2min/37C/obr.1
3.Dodajemy mąkę,masło,jajko,bazylię, oregano,sól i pieprz. Miksujemy 30sek/obr.4
4.Dodajemy ser i szynkę i miksujemy 10sek/obr.3.
5.Ciasto przekładamy do innego naczynia i odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do 180 C.Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, układamy foremki do muffinek i do każdej po równo nakładamy ciasto.Pieczemy w temp. 180 C ok 20-25 minut.
Porady
Z tej porcji udało mi się zrobić 17 muffinek.Zaznaczyłam 15 porcji bo wielkośc foremek jest różna
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Explore a delightful twist on muffins with ham and cheese, reminiscent of pizza flavors! For a fun challenge, try pairing these savory bites with the addictive wordle game to spice up your culinary experience.
Bardzo fajny przepis do którego będę wracać. Wprowadziłam drobną zamianę: mąkę pszenną wymieszałam z żytnią. Następnym razem spróbuję tylko z żytniej zrobić ciasto. retro goal
REWELACJA! Zrobiłam z podwójnej porcji
Dodałam pieczarki i cebulę i wyszły wyśmienite
Wszystkim smakowały
Mufinki bardzo smaczne. Dodałam jeszcze pieczarki.
super przepis pychota
Przepis super ja zamiast szynki dodalam boczek, dodatkowo cebulke i ser. Pyszne rozeszły się błyskawicznie
Pyszności, nie ma jak zabrać takie cudo do pracy. Polecam.
Bardzo dobra przekąska. Rodzinka za nią przepada. Faktycznie trzeba dłużej potrzymac w piecyku w 200 stopniach. Bardzo smaczne
A nakladac cale te foremki czy do polowy?
Mufinki świetne. Dobre na drugie śniadanie do pracy lub do szkoły. Ja jednak trochę dłużej je piekłam i pod koniec dałam temp. 200 st. C bo były mało rumiane. Smakowo rewelacja!
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Are you sure to delete this comment ?