Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
1h 15min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
--
Składniki
- 60 g mąki pszennej
- 60 g mak, i ziemniaczanej
- 3 MT cukru
- 200 g margaryny
- 150 g orzechów włoskich
- 4 jajka
- 1 op cukru waniliowego
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Zmielić orzechy czas 10 s / obr 10 wysypać do miseczki
Do naczynia włożyć: margarynę z cukrem i ucierać 3 min / obr 2 powoli dodając żółtka oraz wymieszaną mąkę z: proszkiem do pieczenia, orzechami i kakao. Można sobie pomagać kopystką . Wyjąć masę.
Ubić białka na sztywna pianę za pomocą motylka ok 4 min/ obr 4 następnie powoli dodawać wyłożoną masę. czas ok 2 min / obr 2
Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 28 cm.
Piec ok 50-60 min temp 180 C
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Dzisiaj upiekłam. W smaku jest przepyszny, ale... wyrósł mi tylko do połowy tortownicy. Nie wiem co zrobiłam nie tak, więc mam dwa pytania: czy po ubiciu piany z białek, a przed dodawaniem do niej masy orzechowej wyjąć motylek (ja wyjęłam), czy go zostawić i czy ciasto powinno się wkładać do rozgrzanego piekarnika czy do zimnego (żeby nabierał temperatury stopniowo)? Pozdrawiam Pomysłodawcę i niecierpliwie czekam na odpowiedzi, bo placuszek naprawdę warty jest zachodu. Mniam, mniam!