thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
15min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 24/11/11
zmieniono dnia: 29/11/11

Składniki

  • 2 szkl. mąki tortowej typ 450
  • 1 jajko
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3 czubate łyżki miodu
  • 1 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • 25 g drożdży
  • 25-40 gmiękkiego masła

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. wszystkie składniki wyrobić w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" 2 min/Ciasto"Ciasto"

    rozwałkowywać ciasto na placki  i wycinać dowolne kształty

    piec 12 - 15 min, w 170 st aż do zbrązowienia.

    dodatkowo można oblać glazurą czekoladową lub polukrować

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

pierniki jak z Kopernika

Wydrukuj:

Komentarze

  • grudnia 19, 2012 at 15:54
    4.0

    Pierniki robilam z maki orkiszowej typu 700, ciasto wyszlo rzadkie wiec juz na stolnicy dosypywalam make. Pierniki wyszly b.dobre Cooking 7Dziekuje za przepis Party

    SERENITE

  • grudnia 1, 2011 at 15:21
    1.0

    tmrc_emoticons.p bez komentarza,pozdrawiam

  • listopada 30, 2011 at 17:56
    5.0

    pierniki są super Cooking 7 Big Smile

  • listopada 30, 2011 at 14:10

    jak pisałam wcześniej pierniki były robione rok wcześniej i niestety nie mam pamięci doskonałej aby pamiętać czy były problemy z ciastem. a w przepisie podałam jedynie więcej miodu i zmieniłam dag na g!!! jak sama sugerowałaś, więc nie wiem co jest dla Ciebie dalej problemem. specjalnie również upiekłam pierniki aby dokładnie wszystko sprawdzić i dałam ich zdjęcie i jeszcze coś nie tak?!!! zamiast pretensji proszę się podzielić własnymi spostrzeżeniami i sposobami rozwiązania problemu jaki u Ciebie wystąpił a nie wszystko tylko na nie. i jeszcze jedno!! jakoś nie zauważyłam, żebyś Ty podzieliła się choć jednym przepisem!!! najpierw zacznij wymagać od siebie a nie od innych

    Lidia


    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

  • listopada 30, 2011 at 12:18
    1.0

    tmrc_emoticons.( Uważam, że przed zamieszczeniem przepisu należy go dobrze sprawdzic. Trochę to dziwne żeby inni użytkownicy testowali Twój przepis a Ty codziennie go modyfikujesz - dzisiaj widzę ,że znowu coś zmieniłaś. Nie zdecyduję się na te pierniki i nie polecam ich innym.

  • listopada 29, 2011 at 16:53

    Cooking 7 pierniki zrobione a przepis zmieniony. faktycznie ciasto było sypkie, ale na bieżąco dodawałam więcej miodu i kontrolowałam konsystencję. po upieczeniu wyszły bardzo smaczne tmrc_emoticons.)

    Lidia


    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

  • listopada 29, 2011 at 14:06

    postaram się jak najszybciej wykonać przepis ponownie i napiszę spostrzeżenia.

    Lidia


    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

  • listopada 29, 2011 at 14:04
    1.0

    tmrc_emoticons.) ok, dzięki za wskazówki i poprawę przepisu, co do mąki to zawsze używam jednej - sprawdzonej więc to nie wina mąki.Może odważę się spróbować jeszcze raz lub poczekam jak wyjdzie innym.

  • listopada 28, 2011 at 20:58

    przepis poprawiony. konsystencja ciasta może zależna od rodzaju i typu mąki. jeśli wychodzi za sypkie to trzeba dodać więcej masła, jeśli mają być bardziej kruche bądź więcej miodu. Przepis jest sprawdzony bo robiłam je na poprzednie święta, a w tym roku jeszcze za wcześnie na pierniki więc i dlatego zdjęcie oryginalnych pierników toruńskich.

    Lidia


    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

  • listopada 28, 2011 at 09:00
    1.0

    Cooking 4 :O

    przepis- to totalna klapa.Nie polecam . Ciasto jest sypkie po wyrobieniu więc sądzę,że powinnaś sprawdzić jeszcze raz składniki i proporcje ponieważ na pewno powinny być inne.Ponadto zamieszczając przepis do TM należy podawać wagę w g a nie w dkg - to znacznie ułatwia pracę .Te pierniczki  w niczym nie przypominają "toruńskich" - a zamieszczone zdjęcie na pewno nie przedstawia pierniczków z tego przepisu.  

     

Are you sure to delete this comment ?