- TM 5
Składniki
kruszonka i nadzienie
- 200 g jagód, +mąka ziemniaczana
- 50 g masła
- 70 g mąki
- 50 g cukru trzcinowego
ciasto
- 100 g cukier lub cukier trzcinowy
- 50 g drożdze świeże lub 7g suchych
- 250 g mleko 3,2%
- 2 żółtka jaj
- 70 g masła miękkiego
- 500 g mąka pszenna, jeśli orkiszowa, trzeba dać ok 50g więcej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego wsypać cukier, drożdże i mleko, wymieszać 2 min./50 c/obr. 4. Dodać 2 żółtka, masło i mąkę, wyrobić 1 min 30 s./tryb interwał. Ciasto przełożyć do miski posypanej mąką, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 min. Kruszonka: wszystkie składniki do miski 10s./obr.6.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie: jagody mieszamy z mąką ziemniaczaną i jeśli ktoś lubi dużo słodyczy to jeszcze cukier oraz kruszonkę, Gdy ciasto nam podrośnie dzielimy je na 12 części i z każdej robimy kuleczkę, rozgniatamy i wkładamy łyżkę jagód. Następnie sklejamy i rolujemy w rękach aby powstała nam kształtna kuleczka. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, bądź w foremkę do muffinek wyłożoną papilotkami. Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Każdą babeczkę smarujemy pozostałym białkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w rozgrzanym do 180oC piekarniku przez ok. 20 minut do zarumienienia się wierzchu. Wyjmujemy i studzimy.
Źródło:[//sweetandsalty.blox.pl/]
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo dobre i szybko się robi. Upiekłam z czerwoną porzeczką. Obawiałam się że wyjdzie kisiel w środku ale są pyszne,będę robić częściej
Are you sure to delete this comment ?