thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
20min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 31
przez Agn.
opublikowany: 11/26/13
zmieniono dnia: 10/28/14

Składniki

Dekoracja*****

Masa do przełożenia blatów biszkoptowych:

  • 800 ml śmietany kremówki 36%
  • 375 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub pasty waniliowej****

Nasączenie:

  • przegotowana, zimna woda z sokiem z cytryny
  • lub odgazowany Sprite

Składniki na 2 blaty biszkoptowe:

  • 3 jaja
  • 130 g cukru drobnoziarnistego
  • 70 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • barwniki spożywcze w proszku,paście lub żelu( nie w płynie!) *

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    2 blaty biszkoptowe:
  1. Musimy upiec 6 blatów biszkoptowych, każdy innego koloru.

    Jednorazowo pieczemy 2 blaty.

    Piekarnika nastawić na 170*C.

    Dno 2-óch okrągłych tortownic lub innych okrągłych foremek o średnicy 20-21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki zostawiamy wolne, totrownic niczym nie smarujemy( dzięki temu biszkopt równo wyrośnie)

    Na pokrywie naczynia miksujacego postawić miske i odmierzyć obydwie mąki. Mąki dokładnie wymieszać np. trzepaczka lub przesiać przez sito** i odstawić. Tak samo odmierzyć cukier. Białka oddzielić od żółtek. Do naczynia miksujacego założyć motylek, wlać białka, dodać szczyptę soli i ubijać 2,5 min./obr.4, następne miksując dalej ok.2 min., przez otwót w pokrywie powoli, stopniowo wsypywać cukier. Zmniejszyć obroty do 3 i dodawać po jednym żółtku mksując ok. 1 min. . Dodać mąkę i delikatnie wymieszać kopystką z ubitą masą jajeczną lub zmiksować ok.30sek.-1 min./obr 1. Ciasto podzielić na pół i do każdej części dodać odrobinę wybranego barwnika i delikatnie wymieszać. Przelać do dwóch tortownic , wstawić do nagrzanego piekarnika na ok.18-20 min. temp.170-180*C.

    W taki sam sposób upiec jeszcze 4 blaty.

  2. Masa do przełożenia blatów biszkoptowych:
  3. Do naczynia miksującego założyć motylek, wlać dobrze schłodzoną śmietanę i serek mascarpone oraz pozostałe składniki. Ubijać obr.4- pwyłączyć w momencie, kiedy powstanie gęsty krem- bardzo szybko.

     

  4. Złożenie tortu:
  5. Blaty biszkoptowe, począwszy od dołu do góry, układać należy w kolejności:

    fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony (EFEKT TĘCZY)

    Każdy blat nasaczyć według uznania wodą z cytryną lub odgazowanym sprite'em (uważać, żeby nie przemoczyć tortu) posmarować 1/5 masy śmietanowej.

  6. Dekoracja toru:
  7. Może być dowolna wedle własnego upodobania.

    Przykładowo: wystarczy ubić dodatkowo(sposób wykonania jak do masy do przesmarowania biszkoptów): 0,5 l śmietany kremówki+ 250 g mascarpone+3 łyżki cukru pudru+0,5 łyzeczki ekstraktu waniliowego, obsmarować tą masą górę i boki tortu.

    (Dekoracja jak na zdjęciach opisana we wskazówkach.)

     

     

Porady

Tort jest czasochłonny, ale bardzo efektowny, co szczególnie doceniają maluchy  i nie tylko tmrc_emoticons.)

Warto pracę rozłożyć sobie na 2 dni: pierwszego upiec blaty biszkoptowe a drugiego złożyć tort i udekorować.

*im świeższe jaja tym wieksza objetość ubitej piany, a zatem bardziej puszyste i wyższe ciasto

**napowietrzenie mąki, dzięki temu ciasto bedzie bardziej puszyste

***potrzebujemy 6 kolorów: czerwonego, pomarańczowego, żółtego, zielonego, niebieskiego i fioletowego.

Wystarczy, że będziemy mieli trzy podstawowe kolory: żółty, niebieski i czerwony. Kolor pomarańczowy otrzymamy przez zmieszanie: żółtego+ czaewonego, kolor fioletowy- mieszając czerwony i niebieski, kolor zielony-mieszając niebieski i żółty.

Kolory po upieczeniu są intensywniejsze niż przed, stąd nalezy uważać, aby nie przesadzić z ilością barwnika. Barwiki w żelu,paście lub proszku są bardzo skoncentrowane, więc wystarczy naprawdę niewielka ilość.

**** jeśli nie mamy ekstraktu waniliowego i pasty waniliowej, możemy ostatecznie użyć cukru waniliowego

*****Dekoracja na torcie dla Przepisowni(jak na zdjęciach):

Masę śmietanową (750ml śmietany kremówki 36%+ 375g mascarpone+3łyzki cukru pudru+ łyżeczka ekstraktu waniliowego; wykonanie jak wyżej) podzielić na 7 części, każdą zabarwić odrobiną barwnika(6 kolorów+ 7-iódma część pozostawić białą). Białą masą posmarować wierzch tortu. Każdą pozostałą masę przełożyć do oddzielnych woreczków do dekorowania, odciąć końcówkę i wyciskać punktowo masę, następnie rozcierać łyżeczką tworząc efekt "tęczowych płatków" . Najlepiej technikę tę widać w poniższym filmiku instruktarzowym:

//www.youtube.com/watch?v=bVZN6yVA0Ls

 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tort Tęczowy (Rainbow cake) na 3-latka Przepisowni

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?