thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
1h 5min
porcja/porcje/porcji
6 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 02/12/10
zmieniono dnia: 29/11/11

Składniki

  • Biszkopt jasny:
  • 4 jajka
  • 80 g cukru
  • 180 g mąki pszennej
  • 10 g oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Biszkopt ciemny:
  • 4 jajka
  • 80 g cukru
  • 160 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki gorzkiego kakao
  • 10 g oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 50 ggorącej wody
  • 100 g likieru kokosowego
  • 500 g śmietany kremówki, 30%
  • 50 g cukru pudru
  • wiórki kokosowe do posypania

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Biszkopty:

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.

    2. Na noże w czystym i suchym naczyniu miksującym założyć motylek.

    3. Białka oddzielić od żółtek, białka umieścić w naczyniu miksującym, ubić na pianę 3 min/obr.3

    .
    4. Dodać żółtka i cukier, ubić 2 min/obr.3.
    5. Dodać pozostałe składniki na jasny biszkopt, wymieszać 20s/obr.2.


    6. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 20 cm, piec 15-20 minut.


    7. Czynności z punktów 1-6 powtórzyć ze składnikami na ciemny biszkopt.


    8. Ułożyć jeden biszkopt na drugim. Długim, ostrym nożem wycinać kolejno obręcze szer. ok. 2 cm (uzyska się kilka, różnej wielkości obręczy). W największej              obręczy z ciemnego biszkoptu umieścić mniejszą obręcz z jasnego biszkoptu. Układć obręcze naprzemiennie jedna w drugiej, aż utworzą dwukolorowy placek.
    Czynność powtórzyć z pozostałymi obręczami, utworzą drugi placek. Obydwa placki zwilżyć wodą
    ( ja zrobiłam poncz; herbata z alkoholem)


    Krem:


    9. W osobnym naczyniu rozpuścić żelatynę  w wodzie, wymieszać z likierem.


    10. Na noże w naczyniu miksującym założyć motylek.


    11. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać schłodzoną kremówkę, ubić obr.3 (dopóki nie ubije się na sztywno), w trakcie ubijania dodać cukier.


    12. Dodać żelatynę, wymieszać 10s/obr.1.


    13. Część kremu rozsmarować na jednym placku, starając się wypełnić nim także miejsca pomiędzy okręgami. Przykryć drugim plackiem. Pozostałym kremem posmarować wierzch i boki ciasta, posypać wiórkami kokosowymi.


    Smacznego

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tort Kokosowy-szachownica

Wydrukuj:

Komentarze

  • listopada 26, 2013 at 18:07

    Widzę, że przepis ma już dwa latka, ale nikt go nie komentował. Myslę, że warto wypróbować bo jest oryginalny. Dodaję do swojego zbiorku. Big Smile

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

Are you sure to delete this comment ?