thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
2h 0min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Beza

  • szczypta soli
  • 100 g cukru pudru, zrobiony w TM
  • 3 białka jaja kurzego

Ciasto

  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 15 g kwaśnej śmietany

Nadzienie

  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g słodkiej śmietany 30%
  • otarta skórka z cytryny
  • 240 g soku z cytryny
  • 150 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 2 jajka

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto, miksować 20 sek/obr 4-5.


    Przełożyć ciasto do innego naczynia i na 30 minut umieścić w lodówce, po tym czasie zetrzeć na tarce i wyłożyć nim naczynie do tarty. Zapiec w piekarniku 15 min, 180oC

  2. Nadzienie cytrynowe
  3. Jajka, żółtka i cukier puder utrzeć za pomocą motylka 2 min/obr.4.


    Dodać sok z cytryny, śmietanę, mąkę ziemniaczaną i otartą skórkę z cytryny, miksować 9 min/temp. 90oC/obr.2(po 5 min obr.3).


    Uzyskamy konsystencję rzadkiego kisielu, przełożyć do innego naczynia, lekko ostudzić.

  4. Beza
  5. Założyć motylek, do naczynia włożyć białka, szcyptę soli i ubijać na obr 4. do uzyskania piany.


    Nadal ubijając powoli wsypywać cukier puder.

  6.  


    Na podpieczone ciasto wyłożyć masę cytrynową, a na nią ubitą pianę.


    Piec w temperaturze 180oC ok pół godziny

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tarta cytrynowa

Wydrukuj:

Komentarze