thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
5min
Czas całkowity
25min
porcja/porcje/porcji
8 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 20/01/14
zmieniono dnia: 21/01/14

Składniki

Ciasto

  • 6 łyżek cukru
  • kilka łyżek zimnej wody
  • 300 g mąki
  • 3/4 kostki zimnego masła, pokrojonego na kawałki
  • 1 żółtko

Masa

  • 3 opakowania cukru waniliowego
  • 1 cytryna (wyciśnięty sok)
  • 3 jajka
  • 1 szklanka śmietany 18%

Dekoracja

  • cukier kryształ
  • listki mięty lub melisy
  • plastry cytryny lub limonki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C 

    2. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wsypać składniki na ciasto wg podanej kolejności. Wyrobić 2 min./Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto"

    2. Ciasto wyłożyć do formy na tartę i równomiernie zagnieść, pamiętając o rozprowadzeniu ciasta także na bokach formy (ciasto także rozwałkować na stolnicy). Włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec 10 minut w temp. 180 st.C (aż się przyrumieni). 

    3. Założyćmotylek. Roztrzepać jajka 30 s/obr.4. Dodać śmietanę, 3 opakowania cukru waniliowego oraz sok wyciśnięty z cytryny. Wymieszać 1 min/obr.4

    4. Powstałą masę wylać na podpieczony i przestudzony spód. Wstawić tartę do piekarnika na 10-12 minut. 

    5. Tartę posypać cukrem kryształem oraz udekorować plastrami cytryny/limonki oraz listkami melisy/mięty.

                                                    Smacznego!

Porady

Deser będzie mniej kaloryczny jeśli połowę śmietany zastąpi się serkiem homogenizowanym.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tarta cytrynowa na kruchym spodzie

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?