- TM 31
Składniki
Szarlotka na cieście drożdżowym z mąki krupczatki
Ciasto drożdżowe:
- 200 g mleka
- 42 g drożdży
- 100 g cukru
- 450 g mąki krupczatki
- 1 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 150 g masła, roztopione, schłodzone
Kruszonka
- 70 gramów mąki krupczatki
- 50 gramów masła
- 50 gramów cukru
Farsz z jabłek
- 3 łyżek cukru brązowego, w zależności od słodyczy jabłek
- 1500 gramów jabłek, obranych i wydrążonych z gniazd nasiennych
- 1 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczki cynamonu mielonego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Mleko, drożdże, 1 łyżka cukru i 6 łyżek mąki – 3 min./temp. 37o/obr.3 – robimy zaczyn i zostawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.
Dodajemy do wyrośniętego zaczynu jajka, żółtko i pozostały cukier oraz cukier wanilinowy, 3 szklanki mąki, szczyptę soli – 3 min./obr. Interwał. Stopniowo dodajemy rozpuszczone, ale chłodne masło Przekładamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto rośnie przygotować farsz z jabłek.
Farsz z jabłek: TM wszystkie składniki rozdrobnić 2s/obr.4, podgrzewać 10min/100 stopni/obr.1 - przestudzić
Kruszonka: TM wszystkie składniki 10s/obr.6, posypać na jabłka
Ciasto przełożyć do foremki (24x36 lub większej), troszkę przy tym ugniatając. Posmarować pozostałym białkiem i nakłuć widelcem.
Teraz już można wyłożyć owoce.
Całość posypujemy kruszonką.
Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 40 - 50 minut, 180 stopni.
Ciasto drożdżowe:
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Brak informacji o sile interwału, zrobiłam 2.
Zdecydowanie należy zwiększyć ilość kruszonky, nawet trzykrotnie, chyba że ktoś nie lubi.
Grace07:
Dziękuję za ocenę. Składniki dodałam, jabłek 1,5 kg.
Pozdrawiam
Właśnie testuje ten przepis. Z piekarnika dochodzi niesamowity zapach.....zobaczymy jak smakuje
Od dawna szukałam dobrego i prostego przepisu na szarlotkę na cieście drożdżowym choć miałam wątpliwości czy taki przepis istnieje. Okazało się, że jest to właśnie ten przepis.
Mimo, że ciasto wyszło dość rzadkie postanowiłam trzymać się proporcji podanych w przepisie. Dodałam w sumie dokładnie 400 g mąki i wylałam płynne ciasto na blachę. Dalej postępowałam zgodnie z przepisem chociaż zmieniłam nieco kolejność przygotowywania poszczególnych elementów. I tak najpierw przygotowałam kruszonkę. Natępnie nie myjąc naczynia zrobiłam farsz z jabłek i przełożyłam go do wystygnięcia do innego naczynia. Na końcu po opłukaniu naczynia zrobiłam ciasto.
Wyszło przepyszne. Z czystym sumieniem mogę polecić przepis.
Pozdrawiam
Przepraszam jest w opisie ale warto byłoby dodać też do składników.
Pozdrawiam
Brzmi nieźle. Brak tylko informacji ile jabłek potrzeba na farsz.
Pozdrawiam
Are you sure to delete this comment ?