thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
1h 10min
Czas całkowity
1h 50min
porcja/porcje/porcji
10 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Szarlotka na cieście drożdżowym z mąki krupczatki

Ciasto drożdżowe:

  • 200 g mleka
  • 42 g drożdży
  • 100 g cukru
  • 450 g mąki krupczatki
  • 1 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 150 g masła, roztopione, schłodzone

Kruszonka

  • 70 gramów mąki krupczatki
  • 50 gramów masła
  • 50 gramów cukru

Farsz z jabłek

  • 3 łyżek cukru brązowego, w zależności od słodyczy jabłek
  • 1500 gramów jabłek, obranych i wydrążonych z gniazd nasiennych
  • 1 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczki cynamonu mielonego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto drożdżowe:
  1. Mleko, drożdże, 1 łyżka cukru i 6 łyżek mąki – 3 min./temp. 37o/obr.3 – robimy zaczyn i zostawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.

    Dodajemy do wyrośniętego zaczynu jajka, żółtko i pozostały cukier oraz cukier wanilinowy, 3 szklanki mąki, szczyptę soli – 3 min./obr. Interwał. Stopniowo dodajemy rozpuszczone, ale chłodne masło Przekładamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto rośnie przygotować farsz z jabłek.

    Farsz z jabłek: TM wszystkie składniki rozdrobnić 2s/obr.4, podgrzewać 10min/100 stopni/obr.1 - przestudzić



    Kruszonka: TM wszystkie składniki 10s/obr.6, posypać na jabłka


    Ciasto przełożyć do foremki (24x36 lub większej), troszkę przy tym ugniatając. Posmarować pozostałym białkiem i nakłuć widelcem.

    Teraz już można wyłożyć owoce.
    Całość posypujemy kruszonką.

    Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 40 - 50 minut, 180 stopni.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Szarlotka na cieście drożdżowym z mąki krupczatki

Wydrukuj:

Komentarze

  • marca 20, 2020 at 07:53
    2.0

    Brak informacji o sile interwału, zrobiłam 2.
    Zdecydowanie należy zwiększyć ilość kruszonky, nawet trzykrotnie, chyba że ktoś nie lubi.

  • kwietnia 19, 2017 at 22:11

    Grace07:
    Dziękuję za ocenę. Składniki dodałam, jabłek 1,5 kg.
    Pozdrawiam

  • lutego 18, 2017 at 20:21

    Właśnie testuje ten przepis. Z piekarnika dochodzi niesamowity zapach.....zobaczymy jak smakuje Love

  • listopada 1, 2016 at 10:29
    5.0

    Od dawna szukałam dobrego i prostego przepisu na szarlotkę na cieście drożdżowym choć miałam wątpliwości czy taki przepis istnieje. Okazało się, że jest to właśnie ten przepis.

    Mimo, że ciasto wyszło dość rzadkie postanowiłam trzymać się proporcji podanych w przepisie. Dodałam w sumie dokładnie 400 g mąki i wylałam płynne ciasto na blachę. Dalej postępowałam zgodnie z przepisem chociaż zmieniłam nieco kolejność przygotowywania poszczególnych elementów. I tak najpierw przygotowałam kruszonkę. Natępnie nie myjąc naczynia zrobiłam farsz z jabłek i przełożyłam go do wystygnięcia do innego naczynia. Na końcu po opłukaniu naczynia zrobiłam ciasto.

    Wyszło przepyszne. Z czystym sumieniem mogę polecić przepis.

    Pozdrawiam

  • października 29, 2016 at 21:26

    Przepraszam jest w opisie ale warto byłoby dodać też do składników.

    Pozdrawiam

  • października 29, 2016 at 21:19

    Brzmi nieźle. Brak tylko informacji ile jabłek potrzeba na farsz.

    Pozdrawiam