Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 40min
porcja/porcje/porcji
2
osoba/osoby
Poziom
Średni
- TM 31
opublikowany: 04/04/15
zmieniono dnia: 19/04/17
Składniki
Ciasto
- 25 g drożdży, świeżych
- 1 szczypty cukru
- 15 g soli
- 500 g mąki psz, 650
- 75 g mąki żyt, 720
- 300 litra wody letniej, ml
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Dodać składniki i wyrabiać ciasto - czas 3 min, obr. poz. Interwał "Ciasto"
Przełożyć do innego naczynia do wyrośnięcia na około godziny.
Ciasto podzielić na dwie części, z każdej odciąć kawałeczek na uchwyt to pokrywki chleba. Wyrobić rękoma 2 bochenki, zrobić otwór w każdym i włożyć uchwyt (kulka ze stożkiem).
Spryskać wodą, pozostawić do wyrośnięcia.
Piec w temp. 220 st. 10 min, zmniejszyć temp. do 190 st. i piec około 30 minut.
Mozna wrzucić do piekarnika 2 kostki lodu.
Chleb na żurek
Porady
Odciąć delikatnie ostrym nożem pokrywkę w ciepłym chlebku, wydrążyć, ale nie za dużo. Ugnieść pozostały miąż do ścianek bochenka.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
spoko
rafaliwiola:
około godziny
Fajnie tylko ile czasu ma wyrastać????
Zapisałam do wypróbowania na przyszłe święta jak znalazł
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Are you sure to delete this comment ?