![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/ainz1imk-14919-309167-cfcd2-zqs261yi/337e9aa7-4caf-4e03-ab76-b9c2b08ccabc/main/chleb-na-zurek.jpg)
- TM 31
Składniki
Ciasto
- 25 g drożdży, świeżych
- 1 szczypty cukru
- 15 g soli
- 500 g mąki psz, 650
- 75 g mąki żyt, 720
- 300 litra wody letniej, ml
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Dodać składniki i wyrabiać ciasto - czas 3 min, obr. poz. Interwał
"Ciasto"
Przełożyć do innego naczynia do wyrośnięcia na około godziny.
Ciasto podzielić na dwie części, z każdej odciąć kawałeczek na uchwyt to pokrywki chleba. Wyrobić rękoma 2 bochenki, zrobić otwór w każdym i włożyć uchwyt (kulka ze stożkiem).
Spryskać wodą, pozostawić do wyrośnięcia.
Piec w temp. 220 st. 10 min, zmniejszyć temp. do 190 st. i piec około 30 minut.
Mozna wrzucić do piekarnika 2 kostki lodu.
Chleb na żurek
Porady
Odciąć delikatnie ostrym nożem pokrywkę w ciepłym chlebku, wydrążyć, ale nie za dużo. Ugnieść pozostały miąż do ścianek bochenka.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
spoko
rafaliwiola:
około godziny
Fajnie tylko ile czasu ma wyrastać????
Zapisałam do wypróbowania na przyszłe święta jak znalazł![tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/wink.png)
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Are you sure to delete this comment ?