thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 35min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Nadzienie

  • 100 g cukru pudru, zrobionego w TM
  • 2 białka
  • 170 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki Soplicy orzechowej
  • 2 łyżki miodu plynnego

Na wierzch

  • jajko, do posmarowania

Ciasto

  • 20 g Drozdzy swierzych
  • 350 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 110 g mleka 2,5%
  • 1 opakowania cukru wanilinowego
  • 40 g cukru
  • 30 g masła

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Zwijanie
  1. Rozwałkować ciasto na duży wąski prostokąt na papierze do pieczenia, posmarować nadzieniem, zwinąć w rulon.

  2. Przekroić wzdłuż na dwie części. Zapleść dwie części ze sobą w warkocz.

  3. Piec 35 min/180*

  4. Nadzienie
  5. Założyć motylek

  6. Dodaać białka, ubić na sztywną pianę 3,5 min/ obr.3,5 - 4. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Zdjęć motylek.

  7. Dodać miód, soplice orzechową i orzechy, wymieszać 30-40 sek/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 1

  8. Ciasto
  9. Na początek orzechy włożyć do naczynia miksującego rozdrobnić 3sek/obr. 5, przełożyć do innego naczynia.

    Do naczynia miksującego dodać kolejno masło, cukier, cukier wanilinowy,mleko i żółtka podgrzać 4min/50*/obr.2

  10. Dodać pozostałe składniki, wyrobić 2min/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto" .

  11. Przenieść ciasto do innego naczynia i pozostawić ok 20 min. do wyrośnięcia.

  12. Umyć do sucha naczynie miksujące.

Porady

 

[[wysiwyg_imageupload:2500:]]

 

 

 

 

na zdjęciach poniżej wykonane z dwóch porcji.

[[wysiwyg_imageupload:2512:]] 

 

 

  

[[wysiwyg_imageupload:2513:]]

 

 

 

 

[[wysiwyg_imageupload:2514:]]

 

 

 

 

 

[[wysiwyg_imageupload:2515:]]

 

 

 

 

[[wysiwyg_imageupload:2517:]]

 

 

 

 

[[wysiwyg_imageupload:2518:]]

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Świąteczny warkocz orzechowo miodowy

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?