- TM 31
Składniki
- Nadzienie:
- 2 białka
- 100 g cukru
- 200 g Migdałów, sparzonych, obranych
- 100 g orzechów laskowych, łuskanych
- 100 g orzechów włoskich, łuskanych
- 50 g orzechów, arachidowych
- 70 g masła, miękkiego
- 50 g rodzynek
- 50 gkandyzowanej skórki pomarańczy
- 50 gkandyzowanych daktyli
- Ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 250 g masła, miękkiego
- 3 żółtka
- 30 g drożdży
- 150 g śmietany, kwaśnej, 12%
- Lukier:
- 200 g cukru
- 30 gwody lub soku z cytryny
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Nadzienie:
1. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać białka, ubić na pianę 2 min/obr. 3, przełożyć do innego naczynia.
2. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć 20 s/obr. 10.
3. Dodać orzechy, rozdrobnić 15 s/obr. 6.
4. Dodać masło, wymieszać 5 s/obr. 6.
5. Dodać rodzynki, skórkę pomarańczy i daktyle, wymieszać przy pomocy kopystki 10 s/"Obroty wsteczne" /obr. 6.
6. Dodać ubite białka, delikatnie wymieszać kopystką.
Ciasto:
7. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC.
8. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto, wyrobić 2 min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" .
9. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na kształt prostokąta o grubości około 2 mm i długości około 20 cm, następnie podzielić na trójkąty (patrz. zdjęcie pomocnicze). Na szerszą część każdego trójkąta nałożyć nadzienie, zwinąć w rogale.
10. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, piec około 30-40 min.
Lukier
11. Do naczynia miksującego włożyć cukier, zemleć 15 s/obr. 10.
12. Dodać wodę lub sok z cytryny, wymieszać 20 s/obr. 3–4.
13. Ciepłe rogaliki można udekorować według uznania, np. polukrować lub posypać rozdrobnionymi orzechami włoskimi.
* Rogale Marcińskie tradycyjnie wykonywane są z nadzieniem z białego maku. Piecze się je w Poznaniu oraz większości powiatów województwa wielkopolskiego z okazji dnia św. Marcina - 11 listopada.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Rogale są rewelacyjne. Została mi połowa farszu i musiałam dorobić drugą porcję ciasta. Ale będzie wyżerka!
Ile porcji wychodzi z przepisu?
Ciasto na pewno bez cukru?
ciasto mega smaczne i szybkie bo nie potrzebuje rosnąć, poza tym z makiem sprawdza się wyśmienicie bo do samego końca rogale są wilgotne, ciasto się nie kruszy, z marmoladą jeszcze nie próbowałam,
nic tylko piec smacznego wszystkim
Bardzo dobre. Na co dzień robię z marmoladą wieloowocową. To ulubiony przysmak kolegów mojego syna 😀
Witam typowe rogale marcińskie maja biały mak , tylko go trudno kupić .
Ale zrobe bez maku zobaczę jak smakuja . Pozdrawiam
Na dzisiejszy dzień jak znalazł
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Są pyszne ale bez maku???
Nareszcie mogę sama wykonać te pyszności - do tej pory kupowałam podrobione, bo te są genialne !
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Are you sure to delete this comment ?