thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
5min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
--
Poziom
--

Składniki

  • Nadzienie:
  • 2 białka
  • 100 g cukru
  • 200 g Migdałów, sparzonych, obranych
  • 100 g orzechów laskowych, łuskanych
  • 100 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 50 g orzechów, arachidowych
  • 70 g masła, miękkiego
  • 50 g rodzynek
  • 50 gkandyzowanej skórki pomarańczy
  • 50 gkandyzowanych daktyli
  • Ciasto:
  • 600 g mąki pszennej
  • 250 g masła, miękkiego
  • 3 żółtka
  • 30 g drożdży
  • 150 g śmietany, kwaśnej, 12%
  • Lukier:
  • 200 g cukru
  • 30 gwody lub soku z cytryny

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Nadzienie:

    1. Założyć motylek.  Do naczynia miksującego wlać białka, ubić na pianę 2 min/obr. 3, przełożyć do innego naczynia.

    2. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć 20 s/obr. 10.

    3. Dodać orzechy, rozdrobnić 15 s/obr. 6.

    4. Dodać masło, wymieszać 5 s/obr. 6.

    5. Dodać rodzynki, skórkę pomarańczy i daktyle, wymieszać przy pomocy kopystki 10 s/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 6.

    6. Dodać ubite białka, delikatnie wymieszać kopystką.

    Ciasto:

    7. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC.

    8. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto, wyrobić 2 min/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto" .

    9. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na kształt prostokąta o grubości około 2 mm i długości około 20 cm, następnie podzielić na trójkąty (patrz. zdjęcie pomocnicze). Na szerszą część każdego trójkąta nałożyć nadzienie, zwinąć w rogale.

    10. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, piec około 30-40 min.

    Lukier

    11. Do naczynia miksującego włożyć cukier, zemleć 15 s/obr. 10.

    12. Dodać wodę lub sok z cytryny, wymieszać 20 s/obr. 3–4.

    13. Ciepłe rogaliki można udekorować według uznania, np. polukrować lub posypać rozdrobnionymi orzechami włoskimi.

    Rogale Marcińskie tradycyjnie wykonywane są z nadzieniem z białego maku. Piecze się je w Poznaniu oraz większości powiatów województwa wielkopolskiego z okazji dnia św. Marcina - 11 listopada.

     

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Rogale Marcińskie*

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?