thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
2h 20min
porcja/porcje/porcji
16 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 24/11/13
zmieniono dnia: 24/11/13

Składniki

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 45 g cukru
  • 85 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto kokosowe

  • 1 cukier waniliowy
  • 200 g kokosu
  • 100 g cukru
  • 4 białka

Masa

  • 4 żółtka
  • 1 kostka masła
  • 230 g mleka
  • 130 g cukru
  • 35 g mąki pszennej
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • 1 puszka ananasów

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Biszkopt:

    Rozgrzać piekarnik do 180ºC

    Na noże nałożyć motylek. Oddzielić białka od żółtek. Do naczynia miksującego wlać białka i ubić na sztywną pianę 3 min/obr.3.

    Dodać żółtka i cukier, ubić 2 min/obr.3 Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać 30 s/obr. 2.

    Przelać do tortownicy wyłożonej papierem i piec 20 min. Umyć naczynie miksujące.

     Ciasto kokosowe:

    Na noże, do czystego i suchego naczynia nałożyć motylek. Wlać białka i ubić na sztywną pianę 4 min/obr.3,5. Po upływie 2 min powoli wsypać cukier i cukier waniliowy. Po upływie czasu dodać kokos, wymieszać 1 min/obr 1. Wylać do tortownicy wyłożonej papierem. Piec 25-30 min w 180ºC. Umyć naczynie.

     Wystudzić placki. 

    Masa:

    Odcedzić sok z ananasów. Nałożyć motylek na noże. Odcedzony sok wlać do naczynia miksującego, dodać mąki, cukier i żółtka wymieszać 10 s/obr 3,5. Przelać do innego naczynia. Wlać mleko do naczynia miksującego i podgrzać 3 min. 80º obr.2. Po upływie czasu ustawić 5,5 min 100º, obr 2 i wlać mieszaninę (soku,mąki, żółtek i cukru). Masa powinna zgęstnieć jak budyń. Jeśli po upływie 5,5min będzie rzadka wydłużyć czas aż osiągnie konsystencję budyniu. Wystudzić. Nie wyciągać motylka.

    Do wystudzonego budyniu dodawać po kawałku miękkie masło (temperatura pokojowa)  mieszać 4 min./obr. 2,5-3. Wyciągnąć motylek. Dodać pokrojone ananasy, wymieszać 15s/obr. wsteczne/pozycja 2.

    Biszkopt posmarować masą, na wierzch nałożyć ciasto kokosowe. Smacznego.

     

Porady

Przed podaniem tort najlepiej schłodzić w lodówce.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pyszny tort ananasowo-kokosowy

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?