thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
8 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

200 g mąki przennej

  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 16 g cukru waniliowego
  • 150 g mleka kokosowego
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jabłka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 120 g masła
  • 200 g mąki przennej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Pryszne i szybkie ciasto kokosowe
  1. Ciasto: Do naczynia miksującego wrzycamy masło, cukier i cukier waniliowy, utrzeć do jednolitej masy 30 s/obr. 4.  ( Jeżeli ktoś woli ciasto mniej słodkie można dać mniej cukru)

    Następnie wrzucamy jajka, utrzeć 20 s/obr.4

    Do naczynia miksującego dodajemy na zmianę mąkę, proszek do pieczenia, mleczko kokosowe i wiórki, miksujemy do połączenia składników 40 s/obr.3 . W razie potrzeby można jeszcze pomieszać kopystką 

    Do formy o wymiarach 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy ciasto. 

    Następnie obierać jabłka, przekroić na pół i ponacinać nożem tak jak na zdjęciu. 1/2 szklanki wody połączyć z sokiem z cytryny i pomoczyć kawałki jabłka, aby nie ciemniały podczas pieczenia. Na górę ciasta poukładać jabłka stroną wypukłą. 

    Do nagrzanego piekarnika wkładamy ciasto i pieczemy 50 minut / 160 stopni. Powinno być lekko zarumienione.

    Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru łączymy z 4 łyżkami mleczka kokosowego i mieszamy do otrzymania odpowiedniej konsystencji lukru. 

    Gotowe i ostudzone ciasto smarujemy lukrem i posypujemy wiórkami kokosowymi. 

    SMACZNEGO !! tmrc_emoticons.)

     

     

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pyszne ciasto z mleczkiem kokosowym

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?