Składniki
- 1 torebek cukru waniliowego
- 6 jajek
- 220 g cukru kryształu
- 220 g margaryny
- 300 g mąki pszennej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 1/2 torebki proszku do pieczenia (16g)
- 5 czubatych łyżek śmietany
- 1000 g wiśni bez pestek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
2. Do "Blokada naczynia miksującego" wsyp cukier, cukier waniliowy, jajka. Utrzeć 2 min 30s/obr.4
3. Dodaj margarynę i dalej ucieraj 1 min. 30s./obr.4
4. Dodaj mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, śmietanę - ucieraj 4 min./obr.5,5. Następnie 1min. 30 s./"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto"
5. Ciasto przelej do wysypanej bułką tartą formy 25x35, położyć na nim owoce. Piec okolo 50 min.
6. Po wystygnięciu osypać cukrem pudrem
PRZYGOTOWANIE
Porady
1. Margarynę można stopić i wlać do ucieranego ciasta
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze