Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
2h 10min
porcja/porcje/porcji
1200
g
Poziom
Średni
Składniki
Składniki na ciasto
- 600 g mąki pszennej
- 30 g drożdży
- 4 łyżek płatków owsianych
- 2 płaskich łyżeczek soli
- 3 łyżeczki cukru
- 3 łyżki sezamu
- 300 litra wody
- 2 łyżki pestek dyni
- 200 litra mleka
- 2 czubatych łyżek SIEMIE LNIANE
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Wlewamy do "Blokada naczynia miksującego" wodę i mleko, dodajemy drożdże i cukier - 2 min /37stopni /obr.1
Dodajemy pozostałe skłaadniki:mąkę, sól, płatki, sezam, siemie lniane, pestki dyni, se4zam-wymieszać 3 min, . Ciasto odstawić na 30minut do wyrośnięcia. Przygotować keksówkę o wymiarach (28x9cm), nasmarować oliwą, obsypać otrębami lub mąką. Przełożyć do keksówki ciasto i odstawić jeszcze na chwilkę do wyrośnięcia (dosłownie 15-20 minut). Chleb posmarować żółtkiem. Pieczemy w 230 stopniach przez 10 miniut. Nastepnie redukujemy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 30 minut. Na dużą blachę wlać sporą ilość wody i ustawić na dole piekarnika (pieczenie chleba "z parą" spowoduje, że skórka będzie chrupiąca ale nie wyschnięta).
Gotowy chleb powinien być wyrośniety i brzmiec głucho po uderzeniu od spodu. Studzimy na kratce.
Ciasta na chleb
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Chlebek super! Polecam wszystkim
chleb super fajnie wyrósł ja dodałam zamiast dyni - słonecznik, i 200g mąki razowej, 400g pszennej
bardzo fajny chlebek.
Pięknie się prezentuje! mniam, mniam
Are you sure to delete this comment ?