Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
20
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
ciasto
- 5 żółtko
- 110 gramy Cukier puder
- 1 opakowania cukier waniliowy
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 gramy margaryny
- 430 gramy mąka pszenna
- 2 łyżki śmietany
piana
- 5 białko
- 120 gramy cukru pudru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do "Blokada naczynia miksującego" włóż żółtka, cukier, cukier waniliowy, masło, mąkę i proszek do pieczenia; wymieszać 40s/5obr. Dołóż śmmietanę i jeszcze raz wymieszaj 40s./5 obr.
Rozgrzejpiekarnik do tem. 180 stopni. Natłuść i oprusz bułką tartą duż blachę, na którą wyłóż ciasto.
Na ciasto połóż wydrylowane śliwki skórką do dołu.
Do czystego "Blokada naczynia miksującego" wlej białka i ubij na sztywną pianę 3 min./obr 4. Wsyp cukier puder i ubij 1min 30 s./obr.4.
Polej wierzch ciasta pianą z białek. Piec 30 min. w 180 stopniach aż piana będzie miała złoty kolor.
Ciasto:
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Pyszne i proste ciasto - dobrze, że kwaśne śliwki przełamują słodycz całości. Pycha!
Najlepsze jakie jadłam ze śliwkami.
przepyszny
Ciasto bardzo dobre i szybkie w wykonaniu.
Ciasto przepyszne
Przepyszne ciacho. Zamiat śliwek dodałam wiśnie
Are you sure to delete this comment ?