thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
20 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

ciasto

  • 5 żółtko
  • 110 gramy Cukier puder
  • 1 opakowania cukier waniliowy
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 gramy margaryny
  • 430 gramy mąka pszenna
  • 2 łyżki śmietany

piana

  • 5 białko
  • 120 gramy cukru pudru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto:
  1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włóż żółtka, cukier, cukier waniliowy, masło, mąkę i proszek do pieczenia; wymieszać 40s/5obr. Dołóż śmmietanę i jeszcze raz wymieszaj 40s./5 obr.
    Rozgrzejpiekarnik do tem. 180 stopni. Natłuść i oprusz bułką tartą duż blachę, na którą wyłóż ciasto.
    Na ciasto połóż wydrylowane śliwki skórką do dołu.
    Do czystego Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlej białka i ubij na sztywną pianę 3 min./obr 4. Wsyp cukier puder i ubij 1min 30 s./obr.4.
    Polej wierzch ciasta pianą z białek. Piec 30 min. w 180 stopniach aż piana będzie miała złoty kolor.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

placek ze śliwkami z pianą

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?