Czas przygotowania
1h 35min
Czas całkowity
1h 35min
porcja/porcje/porcji
360
g
Poziom
Łatwy
Składniki
Kruchy spód
- 360 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 150-180 g cukru pudru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 450 g mąki pszennej
- 1.5 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1 szczypty soli
Nadzienie jabłkowe
- 1500 gramów jabłek, pokrojonych na cwiartki
- 90 gramów cukru trzcinowego, nierafinowego
- 3 łyżeczki cynamonu, mielonego
- 45-60 g masła
- 6 łyżeczek mąki ziemniaczanej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać cukier puder, cukier waniliowy,mąke, proszek do pieczenia, sól. Wymieszać 10-15 s/obr.5. Ciasto przełozyc do wcześniej przygotowanej formy i wylepic nim dno.
2.Piec 18 min (170 stopni) - 1.Do naczynia miksującego włożyc jabłka, dodać cukier i cynamon, rozdrbnić 3-4 s/obr.4
2.Dodać masło , dusić bez założonej miarki 6min/120stopni/"Obroty wsteczne" /"Mieszanie"
3.Dodać mąke ziemniaczana, wymieszać 10s/"Obroty wsteczne" /obr.2.
4. Jabłka przełożyć na podpieczony spód, na wierzchu ulożyć druga połowe ciasta.
5.Piec 30-35 min 180 stopni
Kruchy spód
Nadzienie jabłkowe
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
A jajka?
Are you sure to delete this comment ?