- TM 6
Składniki
Ciasto drożdżowe
- 110 g mleka 0% tłuszczu
- 40 g masła light, KANKA, + trochę do posmarowania miski
- 10 g cukru
- 10 g erytrytolu
- 150 g mąki tortowej extra Basia
- 15 g drożdży świeżych
- 80 g mąki żytniej pełnoziarnistej Basia
- 1 jajko, dosyć duże, roztrzepujemy je i troche zostawiamy do posmarowania wierzchu zawijańców
- kilka kropli aromatu waniliowego
Masa serowa
- 250 g twarogu chudego Pilos
- 40 g skyru naturalnego Pilos
- 1 żółtko
- kilka kropli aromatu waniliowego
- 50 g erytrytolu, można dodać więcej jeśli lubicie słodsze
- 1 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Dodatkowo przed pieczeniem
- trochę jajka, które zostawiliśmy przed przygotowaniem ciasta
- 2 łyżki masy serowej, którą przygotowaliśmy wcześniej
- trochę mąki, do opruszenia blatu i blach
Puder z erytrytolu
- 100 g erytrytolu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać masło, cukier i erytrytol, rozkruszone drożdże, podgrzewać 3 min/37°C/obr. 1.
2. Dodać mąki i większą część jajka (trochę zostawić do posmarowania wierzchu zawijańców) oraz aromat waniliowy, wyrobić ciasto "Ciasto" /2min.
3. W tym czasie miskę natłuścić masłem. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
4. W tym czasie 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia posypać delikatnie mąką, odstawić.
5. Umyć naczynie miksujące. - 1. Do naczynia miksującego włożyć twaróg, dodać skyr, żółtko, erytrytol, aromat waniliowy i skrobię ziemniaczaną, wymieszać "Mieszanie" 20s/obr.4.5.
2. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. - 1. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na prostokąt.
2. Z masy serowej odłożyć 2 łyżki.
Na środku ciasta wzdłuż rozsmarować część masy serowej, pozostawiając ok. 5 cm bez masy z góry i z dołu prostokta. Założyć górny margines ciasta na masę serową. Rozłożyć na nim delikatnie pozostałą część masy i przykryć dolnym marginesem. Skleić krawędzie i ostrożnie obrócić ciasto tak, aby łączenie znalazło się na dole.
2. Ostrym nożem pokroić ciasto na 10 pasków. Każdy pas ciasta skręcić i ułożyć na przygotowanych wcześniej blachach oprószonych delikatnie mąką.
3. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
4. Wyrośnięte drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem (które wcześniej zostawiliśmy) dokładnie wymieszanym z 2 łyżkami masy serowej za pomocą pędzelka.
5. Piec 20min (180°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru, jedna blacha po drugiej. Upieczone drożdżówki odstawić do ostudzenia (ok. 30 min). W tym czasie przygotować puder z erytrytolu (lub lukier). Umyć i osuszyć naczynie miksujące. - 1. Do naczynia miksujcego wsypać erytrytol, zmielić 10s/obr.10. Otrzymanym pudrem posypać zawijańce (można też polukrować, jak kto lubi).
Ciasto drożdżowe
Masa serowa
Przygotowanie i pieczenie
Puder z erytrytolu
Porady
Wyszło mi 10 niedużych zawijańców. Używając składników podanych przeze mnie w przepisie 1 zawijaniec ma około:
Kaloryczność: 160 kcal
Białko: 9,2g
Tłuszcze: 3,9g
Węglowodany: 19,2g
Polecam zrobić od razu 2 porcje!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze