thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
30 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
--

Składniki

Krem:

  • 500 g mleko 3,2%
  • 55 g cukru
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • 2 żółtka
  • 55 g mąki pszennej
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła lub margaryny Kasia

Ciasto:

  • 100 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 150 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 300 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 400 g dżemu z czarnej porzeczki, z widocznymi owocami

Piana białkowa:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 150 g cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Budyń do kremu:

    1.Założyć motylek. Do naczynia wlać mleko, dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Podgrzewać 8 min/90st.C/ obr.3

    2. Przełożyć do innego naczynia. Wystudzić.

    Ciasto:

    3. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.

    4. Do naczynia miksującego wsypać cukier puder, dodać żółtka, masło, mąkę, proszek do pieczenia, wyrobić 2 min/]Zablokowany /Interwał. Ciasto  podzielić na 2 części, rozwałkować  w  blaszkach o wym.30 x 25 wyłożonych papierem do pieczenia.

    5. Na jeden placek rozsypać równomiernie orzechy ( zostawiając pół szklanki do posypania wierzchu ciasta) i powciskać delikatnie dłonią w ciasto.  Podpiec w piekarniku 10 min. w temp. 180 st.C.

    6. Drugi placek równomiernie posmarować dżemem porzeczkowym, podpiec 10 min.

    Piana z białek:

    7. Do czystego i suchego naczynia miksującego włóżyć motylek, wlać białka, wsypać sól, ubijać 6 min./obr.3. Po upływie 1,5 min. zacząć powoli dodawać cukier puder. Po 5 min. powoli wlać sok z cytryny. zdjąc motylek.

    8. Na placek z orzechami nałożyć cienką warstwę piany i piec 20 min. w temp. 160 st. C.Ostudzić.

    9. Na placek z dżemem wyłożyć pianę, posypać rozdrobnionymi orzechami i lekko j powciskać. Piec 20 min. w temp. 160 st.C. Ostudzić.

    10. Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć margarynę lub masło, ucierać 3 min/obr.3. Uruchomić ponownie na obr.3 i przez otwór w pokrywie dodawawać po łyżce ostudzonego budyniu. Otworzyć pokrywę, zgarnąć kopystką ze ścianek naczynia resztki masła, zakryć pokrywę i ucierać 1 min/obr.4. Wyłożyć krem na cieńszy placek z orzechami.

    11. Wyjąć z blaszki placek z dżemem razem z papierem do pieczenia. Wsunąć cienką deskę pomiędzy papier a ciasto, a następnie zsunąć go z deski na placek z kremem.

    Smacznego !

     

     

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

PYSZNOTKA

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?