- TM 31
Składniki
Krem:
- 500 g mleko 3,2%
- 55 g cukru
- cukier waniliowy 1 opakowanie
- 2 żółtka
- 55 g mąki pszennej
- 35 g mąki ziemniaczanej
- 250 g masła lub margaryny Kasia
Ciasto:
- 100 g cukru pudru
- 4 żółtka
- 150 g masła, pokrojonego na kawałki
- 300 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g orzechów włoskich, posiekanych
- 400 g dżemu z czarnej porzeczki, z widocznymi owocami
Piana białkowa:
- 6 białek
- szczypta soli
- 150 g cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Budyń do kremu:
1.Założyć motylek. Do naczynia wlać mleko, dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Podgrzewać 8 min/90st.C/ obr.3
2. Przełożyć do innego naczynia. Wystudzić.
Ciasto:
3. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
4. Do naczynia miksującego wsypać cukier puder, dodać żółtka, masło, mąkę, proszek do pieczenia, wyrobić 2 min/] /. Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować w blaszkach o wym.30 x 25 wyłożonych papierem do pieczenia.
5. Na jeden placek rozsypać równomiernie orzechy ( zostawiając pół szklanki do posypania wierzchu ciasta) i powciskać delikatnie dłonią w ciasto. Podpiec w piekarniku 10 min. w temp. 180 st.C.
6. Drugi placek równomiernie posmarować dżemem porzeczkowym, podpiec 10 min.
Piana z białek:
7. Do czystego i suchego naczynia miksującego włóżyć motylek, wlać białka, wsypać sól, ubijać 6 min./obr.3. Po upływie 1,5 min. zacząć powoli dodawać cukier puder. Po 5 min. powoli wlać sok z cytryny. zdjąc motylek.
8. Na placek z orzechami nałożyć cienką warstwę piany i piec 20 min. w temp. 160 st. C.Ostudzić.
9. Na placek z dżemem wyłożyć pianę, posypać rozdrobnionymi orzechami i lekko j powciskać. Piec 20 min. w temp. 160 st.C. Ostudzić.
10. Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć margarynę lub masło, ucierać 3 min/obr.3. Uruchomić ponownie na obr.3 i przez otwór w pokrywie dodawawać po łyżce ostudzonego budyniu. Otworzyć pokrywę, zgarnąć kopystką ze ścianek naczynia resztki masła, zakryć pokrywę i ucierać 1 min/obr.4. Wyłożyć krem na cieńszy placek z orzechami.
11. Wyjąć z blaszki placek z dżemem razem z papierem do pieczenia. Wsunąć cienką deskę pomiędzy papier a ciasto, a następnie zsunąć go z deski na placek z kremem.
Smacznego !
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Oj długo się to robi, ale efekt pychota. Przez pomyłkę wrzuciłam masło od razu ze wszystkim mimo to krem wyszedł ok. Może bardziej budyniowy niż kremowy ale różnicy w smaku nie ma.
Robię bardzo często, na życzenie swoje i rodzinki Nawet nie jest aż tak pracochłonne, jak wydaje się w opisie. A smak... prawdziwa pysznotka!
Życzę smaczego !
Krystyna19
Prawdziwa PYSZNOTKA Dziękuję za przepis
zrobie wkrotce,dziekuje za przepis
Fajnie, że smakuje. Pochwała od mężczyzny- bezcenna. Moja rodziona też uwielbia to ciasto. Życzę radosnych Świąt Bożego Narodzenia.
Krystyna
Krystyna19
Pychota ta pysznotka. Różnorodność warst, mix smaków. Robi u mnie furorę ostatnio. Ja też będę zmuszony poprawić kartę deserów świątecznych. Pysznotka zawita tam na długo.
Właśnie na tym ma polegać gotowanie z Thermomixem. Ma jedynie ułatwiać a nie skazywać nas na jednorodne wypieki.
Dziękuję za trafne uwagi. Przepis poprawiłam. Pozdrawiam
Krystyna19
Bardzo to pracochłonne, ale warte wypróbowania. Dodaję do swojej kolekcji bo uwielbiam krem budyniowy. Upiekę na święta. To coś nowego. Tylko dlaczego przy budyniu są obroty wsteczne? Tam nie ma żadnych kawałków, które nie powinny byc rozdrobnione? Czy nie powinno się założyc motylka?
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Are you sure to delete this comment ?