thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
1h 50min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 31/12/11
zmieniono dnia: 23/05/22

Składniki

Ciasto

  • 500 gramów mąki
  • 250 gramów margarny
  • 20 gramów cukru
  • 40 gramów kwaśnej śmietany
  • 5 gramów octu
  • 5 gramów sody oczyszczonej

Masę do orzeszków

  • 100 gramów orzechów włoskich
  • 100 gramów cukru
  • 2 jajka
  • 250 gramów masła
  • 125 gramów mleka

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasta
  1. Wszystkie składniki w podanej kolejności umieścić w naczyniu miksującym. Wymieszać 30 sek. obr. poz. 3. Następnie wyrabiać ciasto czas 2 minuty obr. poz. Ciasto"Ciasto" . Ciasto schłodzić przez około 2 godziny w lodówce. Po wyjęciu upiec w formie do orzeszków. 

  2. Masa do orzeszków
  3. Orzechy włoskie zmielić w naczyniu miksującym 3 sek. obr. poz 5., przełożyć do innego naczynia, a następnie zalać gorącym mlekiem, wystudzić. Do czystego naczynia założyć motylek, wbić jajka i dodać cukier. Ubijać przez 5 minut obr. poz. 3. temperatura 60 stopni. Wyjąć motylek, a masę wystudzić. Do zimnej masy jajecznej dodać masło i ucierać 5 minut obr. poz. 4. Pod koniec ucierania dodawać przez otwór w pokrywie zmielone, zaparzone mlekiem i wystudzone orzechy. Masę wstawić do lodówki do stwardnienia. Będzie się wtedy lepiej nakładało do upieczonych połówek. Napełniamy połówki masą a następnie sklejamy. Można udekorować maczając końcówki orzeszków w polewie czekoladowej, a następnie w kokosie. 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Orzeszki

Wydrukuj:

Komentarze