thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 40min
porcja/porcje/porcji
10 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Spód owsiany

  • 220 g płatków owsianych, 2 szklanki (nadadzą się też żytnie/orkiszowe itp.)
  • 240 g bananów, 2 średnie sztuki

Masa serowa

  • 5 g cynamonu mielonego, do dekoracji
  • 500 g twarogu chudego
  • 225 g puree z pieczonej dyni, bez dodatków
  • 80 g suszonych daktyli
  • 3 jaja, rozmiar L
  • 10 g kakao ciemne, do dekoracji

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Spód owsiany
  1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wrzucić kawałki bananow, rozdrobnić 5s obr.3, dodać płatki owsiane, wymieszać 10s obr.2. Masą wyłożyć małą tortownicę, odstawić.

  2. Masa serowa
  3. Daktyle namoczyć w 1/3 szklanki wrzątku przez ok. 20 min. Następnie przełożyć do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i rozdrobnić 25 s. obr. 6, zwiększając do 10. Masę przełożyć do miseczki. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć ser, rozddrobniz 2 min. obroty 6, stopniowo zwiększając do 9. Dodać puree i masę daktylową, wymieszać 15 s. obr. 6. Należy spróbować masy i wedle potrzeby i preferencji, na tym etapie można dosłodzić. Wbić jaja, wymieszać 10 s. obr. 6., wylać na spód owsiany. Piec ok 40 min. 180 stopni C. Wystudzić w uchylonym piekarniku, posypać kakao wymieszanym z cynamonem.

Porady

Podczas rozdrabniania korzystamy z miarki, by uniknąć pryskania.

Porcja 150 g ma około 280 kcal, na zdjęciu ok. 165 g.

UWAGA: Dla osób lubiących słodkie wypieki polecam dodanie miodu, słodzika, bądź zwiększenie ilości daktyli. Do masy serowej można dodać namoczone wcześniej rodzynki, czy żurawinę suszoną. By odniżyć kaloryczność można zrezygnować ze spodu owsianego i upiec sernik na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Odchudzony sernik dyniowy

Wydrukuj:

Komentarze

  • października 16, 2016 at 14:31
    5.0

     Wyszedł naprawdę pyszny. Górę jeszcze polałam roztopioną gorzką czekoladą. Następnym razem chyba zrobię bez dołu czyli bez Płatków z bananami.

  • października 15, 2016 at 21:15
    5.0

     Sernik na razie się studzi. Zmodyfikowałam troszkę przepis. Dodałam sok z jednej pomarańczy oraz jedną łyżeczkę cukru naturalnego waniliowego oraz rodzynki. Jak wystygnie napiszę czy dobry. 

  • listopada 11, 2015 at 08:56

    Dzięki za przepis na puree.

  • listopada 9, 2015 at 21:54

    Puree z dyni: dynię przekroić i wyciągnąć ziarenka za pomocą łyżki,  ma pozostać tylko zwarty miąższ przy skórce.  Pokroić na cząstki i wówczas mamy dwie opcje - obrać przed, jeśli mamy porządną obieraczkę, bądź po upieczeniu, wtedy będzie to o wiele prostsze. Dynię ułożyć na blasze, na papierze do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni termoobieg, włożyć dynie i piec w lekko uchylonym piekarniku ok. 30 min. Po tym czasie sprawdzić widelcem, czy dynia jest mięciutka. Jeśli tak, to chwilę studzimy i miksujemy w thermomixie na gładko, obroty 10, ok. 30s-1min. Przełożyć do pojemniczków i mrozić w porcjach 200-250 g tmrc_emoticons.) można dodawać do owsianek, deserów, zup, itp. 

  • listopada 9, 2015 at 21:46

    Bardzo się cieszę i dziękuję!  tmrc_emoticons.)

  • listopada 8, 2015 at 15:49
    5.0

    Pyszny! Super przepis tmrc_emoticons.)

  • listopada 7, 2015 at 21:05

    a jak zrobić purre z dyni?

     

  • listopada 7, 2015 at 13:55
    5.0

    Ooooooojjjjjj, coś dla mnie! Uwielbiam słodkie!!! 

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi Smile

  • października 25, 2015 at 23:06

    Sernik rewelacja a przy tym można jeść bez wyrzutów sumienia tmrc_emoticons.) mniam