- TM 5
Składniki
Biszkopt
- 4 jajka
- 125 g mąki kukurydzianej
- 125 g cukru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Oddzielamy białka od żółtek. Do czystego i suchego naczynia wkładamy motylek. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę (4 min/obr. 3-4).
Do naczynia przez otwór w pokrywie powoli dodajemy cukier (nie zmniejszamy obrotów) i ubijamy jeszcze przez ok. 1-1,5min do uzyskania sztywnej, błyszczącej masy.
Zmniejszamy obroty do 3 i przez otwór w pokrywie dodajemy po jednym żółtku i ubijamy jeszcze przez ok. 1 min. Na koniec dodajemy mąkę i całość delikatnie mieszamy (30s/ obr.1).
Gotową masę na biszkopt przelewamy do tortownicy o śr. 20cm wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C i pieczemy przez 40min.
- Po upieczeniu gorący biszkopt wyciągamy z piekarnika i "upuszczamy" go na blat lub podłogę z ok. 30-40cm (zapobiega to późniejszemu opadnięciu biszkopta). Biszkopt wkładamy z powrotem do piekarnika i studzimy przy otwartych drzwiczkach. Kroimy dopiero po całkowitym ostudzeniu.
Porady
Cukier można zamienić na miód. W tym celu należy ubitą pianę wyciągnąć z naczynia do miski, dodać do niej miód zmiksowany wcześniej z żółtkami i mąkę, a następnie całość delikatnie wymieszać plastikową łyżką.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
A ja mam pytanko po upieczeniu wyciągnąc z piekarnika czy zostawić żeby ostygł?
Wypróbowałam! Wyszedł super. Wpisalam go na stałe do swoich wypieków. Polecam .
zrobiłam biszkopt do tortu wyszedł suuuuper POLECAM !!!!!!!!!!!!!!
Bardzo fajny biszkopt, miękki i choć nie wyrósł za bardzo i dało się go tylko przekroić na pół, tort dla córci wyszedł super !!!
wygląda super zrobię napewno