thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
55min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 125 g mąki kukurydzianej
  • 125 g cukru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Oddzielamy białka od żółtek. Do czystego i suchego naczynia wkładamy motylek. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę (4 min/obr. 3-4).

  2. Do naczynia przez otwór w pokrywie powoli dodajemy cukier (nie zmniejszamy obrotów) i ubijamy jeszcze przez ok. 1-1,5min do uzyskania sztywnej, błyszczącej masy.

  3. Zmniejszamy obroty do 3 i przez otwór w pokrywie dodajemy po jednym żółtku i ubijamy jeszcze przez ok. 1 min. Na koniec dodajemy mąkę i całość delikatnie mieszamy (30s/ obr.1).

  4. Gotową masę na biszkopt przelewamy do tortownicy o śr. 20cm wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C i pieczemy przez 40min.

  5. Po upieczeniu gorący biszkopt wyciągamy z piekarnika i "upuszczamy" go na blat lub podłogę z ok. 30-40cm (zapobiega to późniejszemu opadnięciu biszkopta). Biszkopt wkładamy z powrotem do piekarnika i studzimy przy otwartych drzwiczkach. Kroimy dopiero po całkowitym ostudzeniu.

Porady

Cukier można zamienić na miód. W tym celu należy ubitą pianę wyciągnąć z naczynia do miski, dodać do niej miód zmiksowany wcześniej z żółtkami i mąkę, a następnie całość delikatnie wymieszać plastikową łyżką.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Najlepszy biszkopt bezglutenowy + wersja BEZ CUKRU

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: