thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
18 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Masa dekoracyjna

  • 1 jajko całe
  • 30 gramów cukru
  • 1 łyżek kakao
  • 50 gramów masła
  • 25 gramów gorzkiej czekolady

Dekoracje

Ciasto

  • 100 gramów gorzkiej czekolady
  • 70 gramów masła
  • 1 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 1 szczypty soli
  • 200 gramów mąki przennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 90 gramów cukru
  • 30 gramów kakao
  • 2 jajka
  • 150 gramów mleka

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Ciasto

     

    Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

     

    Do naczynia miksującego wkładamy czekoladę, rozdrabniamy:  8s/ obr.6 i przekładamy do innego naczynia.

     

    Rozpuszczamy masło: 3min/ 70 stopni/ obr.1.

     

    Dodajemy pozostałe składniki prócz czekolady, mieszamy 20 s/ obr.4.

     

    Dodajemy czekoladę i mieszamy 5s/ Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" / obr.3.

     

    Ciasto nakładamy do papilotek. 

     

    Pieczemy 25 min,  temp 180 stopni

  2.  

    Masa dekoracyjna

     

    Rozdrabniamy czekoladę 10s/obr.8 i przekładamy do innego naczynia.

     

     

    Zakładamy  motylek.

     

     

    Cukier ubijamy z jajkiem 4min/37C /obr4. Pod koniec ubijania dodajemy kakao i rozdrobnioną czekoladę . Masę jajeczną przelewamy do innego naczynia.  

     

    Myjemy naczynie miksujące i do wysuszonego naczynia zakładamy  motylek.  

     

    Wkładamy pokrojone masło i ubijamy 3 min./obr4.

     

     

    Do ubitego masła wlewamy  powoli przez otwór w pokrywie  masę  jajeczną 1,5 min/obr1-2.

  3.  

    Dekorowanie

     

    Przygotowaną masę wkładamy do szprycy dekoracyjnej lub też zwykłego woreczka śniadaniowego z dziurką w rogu. 

     

    Masę nakładamy na upieczone babeczki i posypujemy posypkami dekoracyjnymi. 

Porady

Najlepsze muffinki czekoladowe z przepisu od  MarcinEŁK .  

Jeżeli pieczecie w formach bez papilotek, po wyciagnięciu z piekarnika odczekajcie  równe 10 min , po tym czasie babeczki wychodzą bez poblemu. 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Muffinki wiosenne

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?