Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 16min
porcja/porcje/porcji
12
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni
Składniki
Ciasto
- 25 g świeżych drożdży
- 300 g mleka
- 65 g masła
- 500 g mąki pszennej
- 15 g cukru
- 55 g cukru
- 1 szczypty soli
- 60 g cukru
- 50 g masła
- 2 łyżki cynamonu, mielonego
- 110 g serka kremowego
- 60 g cukru pudru
- 20 g cukru waniliowego
- 30 g masła
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać 300g mleka, dodać 65g masła, 15g cukru i 25g świeżych drożdży, podgrzewać 5 min/37"Podgrzewanie" /obr. 1.
- "Wolne gotowanie" Pozostawić na 15 min.
- Dodać 500g mąki, 55g cukru i szczyptę soli. "Ciasto"
- Wyrobione ciasto przekładamy do dużej, natłuszczonej miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
- Po wyrośnięciu wyciągamy ciasto na opruszony lekko mąką blat i delikatnie zagniatam. "Wolne gotowanie"
- Zagniecione ciasto rozwałkowywuję na prostokąt ok. 30x40cm.
- Do naczynia miksującego dodajemy 60g cukru, 50g masła i 2 łyżki cynamonu. Mieszając podgrzewamy 2min/37"Sous-vide" /obr. 1.
- Masę cynamonową rozsmarowujmy równomiernie po rozwałkowanym cieście.
- Całe ciasto zawijamy i powstały rulon kroimy na 12 kawałków po ok. 2-3cm.
- Cynamonki przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 25min.
- Po wyrośnięciu powinny się lekko stykać. Pieczemy przez 15-17 min. w 180 stopniach.
- Do naczynia miksującego dodajemy 110g serka śmietankowego, 60g cukru pudru i 20g cukru waniliowego, wszystko mieszamy
Ciasto
Polewa
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?