thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 16min
porcja/porcje/porcji
12 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni

Składniki

Ciasto

  • 25 g świeżych drożdży
  • 300 g mleka
  • 65 g masła
  • 500 g mąki pszennej
  • 15 g cukru
  • 55 g cukru
  • 1 szczypty soli
  • 60 g cukru
  • 50 g masła
  • 2 łyżki cynamonu, mielonego
  • 110 g serka kremowego
  • 60 g cukru pudru
  • 20 g cukru waniliowego
  • 30 g masła

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Do naczynia miksującego wlać 300g mleka, dodać 65g masła, 15g cukru i 25g świeżych drożdży, podgrzewać 5 min/37Podgrzewanie"Podgrzewanie" /obr. 1.
  2. Wolne gotowanie"Wolne gotowanie" Pozostawić na 15 min.
  3. Dodać 500g mąki, 55g cukru i szczyptę soli. Ciasto"Ciasto"
  4. Wyrobione ciasto przekładamy do dużej, natłuszczonej miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
  5. Po wyrośnięciu wyciągamy ciasto na opruszony lekko mąką blat i delikatnie zagniatam. Wolne gotowanie"Wolne gotowanie"
  6. Zagniecione ciasto rozwałkowywuję na prostokąt ok. 30x40cm.
  7. Do naczynia miksującego dodajemy 60g cukru, 50g masła i 2 łyżki cynamonu. Mieszając podgrzewamy 2min/37Sous-vide"Sous-vide" /obr. 1.
  8. Masę cynamonową rozsmarowujmy równomiernie po rozwałkowanym cieście.
  9. Całe ciasto zawijamy i powstały rulon kroimy na 12 kawałków po ok. 2-3cm.
  10. Cynamonki przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 25min.
  11. Po wyrośnięciu powinny się lekko stykać. Pieczemy przez 15-17 min. w 180 stopniach.
  12. Polewa
  13. Do naczynia miksującego dodajemy 110g serka śmietankowego, 60g cukru pudru i 20g cukru waniliowego, wszystko mieszamy

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Mięciutkie cynamonki

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?