thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
1h 5min
porcja/porcje/porcji
100 g
Poziom
Łatwy

Składniki

Ciasto

  • 480 g mąki
  • 250 g gęstej śmietany
  • 120 g masła
  • 40 g drożdży
  • 2 czubate łyżki cukru pudru

masa makowa

  • 100 g orzechów włoskich
  • 500 g suchego maku
  • 350 g mleka
  • 100 g rodzynek
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 100 g miodu
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    masa makowa
  1. Do naczynia miksującego włożyć orzechy,rozdrobnić 3s./obr.6.Przesypac do innego naczynia,odstawić. Zalać rodzynki wrzątkiem,odstawić. Do naczynia miksującego wsypać 250g maku, zmielić 35s./obr.10. Przełożyc do innego naczynia. Czynność powtórzyć z pozostałą częścią maku.Po zmieleniu dodac wcześniej zmieloną część maku,mleko,cukier. Gotować 15min/90 stopni/obrót 3.Dodać rodzynki, zmielone orzechy oraz miód.Wymieszać 5s/obr.4/obroty wsteczne.Odstawić w innym naczyniu do wystygnięcia.Umyć i wysuszyć naczynie miksujące.
  2. ciasto
  3. Do naczynia miksującego wsypać mąkę,cukier,drożdże,śmietanę oraz masło pokrojone na kawałki.Wyrobić ciasto 2min./interwał.Ciasto podzielić na dwie części.Najpierw jedną część rozwałkować,wykroić szklanką krążki,na środek włozyc masę makową.Składać na połowę lekko przyklejając brzeg góry z dołem jednym szczypnięciem.Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Posmarować góry jajkiem ,posypać cukrem i resztką zmielonych orzechów.Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Z drugą częścią ciasta zrobić to samo.Z tej porcji wychodzi około 95 makowniczek czyli dwie całe blachy.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Makowniczki

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?