thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 45min
porcja/porcje/porcji
20 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

makowiec na samych kurzych białkach

  • 300 g kurze białka (8-10 szt), ok 300 g moze byc nieco mniej
  • 200 g Cukier puder
  • 150 g maku sypkiego
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 płaskie łyżeczki do herbaty proszku do pieczenia
  • 200 g masło rozpuszczone
  • 1 szczypty soli, do ubicia piany z białek

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ciasto
  1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włóz motylek ,wlej schlodzone białka , dodaj szczypte soli, włacz TM 10min/5obr.

    W tym czasie pod koniec ubijania wsypuj wolno cukier puder, dalej miksuj nie zakładaj miarki niech białko sie napowietrza.

    w tym czasie przygotuj rozpuszczone masło ( bedzie szybciej gdy rozpuscisz w garnuszku i ostudzisz)
  2. na Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" ustaw miseczke, włacz wage, odmierz do niej 150 g maki i 150 maku dodaj 1 łyżeczke proszku do pieczenia.
  3. zdejmij pokrywe , wyjmij motylek , ciasto przelej do wiekszej miseczki.

    Wmiseczce kopystką mieszaj po woli dodajac mieszanke maki z makiem i proszkiem do pieczenia (delikatnie mieszaj)

    Potem dolewaj masło również delikatnie i powoli mieszaj.

    Gotowe
  4. Wlej ciasto do małej tortownicy (ok 24 cm)

    rozgrzany piekarnik 180 stopni , pieczemy ok 45 minut.

    Mozna polac ciasto polewą czekoladową lub posypac cukrem pudrem .

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Makowiec z kurzych białek

Wydrukuj:

Komentarze