Składniki
Ciastka z buraka cukrowego
- 1080 g Burak cukrowy szt 1 ok 1100g, obrany
- 1 łyżeczki czubatej proszku do pieczenia, (zawsze dodajemy po 1 łyżeczce na każdego buraka)
- 1 jajko
- 900 g mąki typ 550
inne
- 1000 g wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Buraka obrac i pokroić w kostkę. Jeden burak waży przeważnie ponad kilogram.
My potrzebujemy ok 1 kilograma czyli 1000g.
Kostki z buraka można gotowac w Varomie lub w garnku (w/g uznania)
Jeśłi gotujemy w TM to:
wlewamy do misy ok 1000 g wody wkładamy do misy pokrojonego buraka cukrowego (kostka centymetrowa)
włączamy"Blokada naczynia miksującego" 40min/100/ "Obroty wsteczne" 2
Jeśłi burak jest miękki ,odcedzamy i studzimy.
WAZNE! musi być zimny.
Schłodzone buraki ponownie wkładamy do TM
"Blokada naczynia miksującego" 3 minuty/obrót 6 - Następnie, dodać mąkę ok 800g oraz czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia.
Ustawiamy na 1 minuty/obrót 6. Zgarniamy kopystką z brzegów buraka.
Ponownie włączamy na 1 minute /orót 5, jesli jest za żadkie to dodajemy pozostałą mąkę już na stolnicy. - Ciasto przekładamy na stolnice , formujemy ciastka tak ja na zdjęciu- paluchy , układamy na brytwannie wyłożonym papierem do pieczenia , smarujemy roztrzepanym jakiem i do piecyka na 20 -25 minut na 160 stopni .
Pieczemy do zarumienia.
Przygotowanie buraków cukrowych
Porady
Wersja na garnek .
Buraki obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości i dokładnie studzimy. Po ostudzeniu mielimy na papkę, dodajemy proszek do pieczenia i stopniowo dodajemy mąkę kontrolując konsystencję ciasta. Powinno być zbite, tak, żeby dało się z niego formować paluszki, które następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w temperaturze 160 stopni do zarumienienia. I już
Bardzo ważna porada:
mielenie czegokolwiek ciepłego sprawia, ze ostrza nożyków się bardzo tępią - dotyczy to blendera, robota kuchennego, maszynki do mięsa, etc.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Super pomysł
Are you sure to delete this comment ?