thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
1h 5min
porcja/porcje/porcji
20 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 14/08/11
zmieniono dnia: 29/11/11

Składniki

  • Składniki:
  • • 850 gmasy makowej (może być każda gotowa lub domowa*)
  • • 130 gmielonych migdałów (mogą być gotowe, tarte migdały)
  • • 6 jajek, (w temperaturze pokojowej)
  • • po około 50 g: rodzynek, orzechów laskowych lub włoskich, suszonych moreli lub kandyzowanej skórki pomarańczowej, wiórków kokosowych**
  • • 1/3 szklanki śmietanki kremowej 30% lub 36%
  • • 150 g czekolady, (dowolnej, najlepiej ciemnej)
  • Dekoracja:
  • • cukier puder
  • • 100 gmlecznej czekolady
  • • wiśnie kandyzowane
  • * jeśli makowiec robisz z bogatej w dodatki domowej masy makowej, możesz pominąć dodatek orzechów, rodzynek i moreli. Domową masę możesz dodatkowo dosłodzić do smaku.
  • ** wiórki kokosowe można pominąć, są mocno wyczuwalne w masie makowej i nie każdy lubi ich smak

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Tortownicę 23 - 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Boki tortownicy posmarować masłem i oprószyć mąką. Piekarnik nagrzać do 175 stopni.

    2. Masę makową włożyć donaczynia miksującego, zmiksować ze zmielonymi migdałami 30 s/ obr. 5-6. Dodawać stopniowo jajka i miksować po każdym dodanym przez około 30 sekund. Ciągle miksując dodawać: rodzynki, posiekane orzechy, pokrojone w kosteczkę morele lub skórkę pomarańczową oraz wiórki kokosowe (jeśli ich używasz). Na koniec zmiksować ze śmietanką kremową oraz posiekaną czekoladą.

    3. Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 45 min. (do suchego patyczka).

    strona źródłowa: //www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/makowiec_last_minute/przepis.html

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Makowiec Last Minute

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: