Składniki
- Składniki:
- • 850 gmasy makowej (może być każda gotowa lub domowa*)
- • 130 gmielonych migdałów (mogą być gotowe, tarte migdały)
- • 6 jajek, (w temperaturze pokojowej)
- • po około 50 g: rodzynek, orzechów laskowych lub włoskich, suszonych moreli lub kandyzowanej skórki pomarańczowej, wiórków kokosowych**
- • 1/3 szklanki śmietanki kremowej 30% lub 36%
- • 150 g czekolady, (dowolnej, najlepiej ciemnej)
- Dekoracja:
- • cukier puder
- • 100 gmlecznej czekolady
- • wiśnie kandyzowane
- * jeśli makowiec robisz z bogatej w dodatki domowej masy makowej, możesz pominąć dodatek orzechów, rodzynek i moreli. Domową masę możesz dodatkowo dosłodzić do smaku.
- ** wiórki kokosowe można pominąć, są mocno wyczuwalne w masie makowej i nie każdy lubi ich smak
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Tortownicę 23 - 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Boki tortownicy posmarować masłem i oprószyć mąką. Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
2. Masę makową włożyć donaczynia miksującego, zmiksować ze zmielonymi migdałami 30 s/ obr. 5-6. Dodawać stopniowo jajka i miksować po każdym dodanym przez około 30 sekund. Ciągle miksując dodawać: rodzynki, posiekane orzechy, pokrojone w kosteczkę morele lub skórkę pomarańczową oraz wiórki kokosowe (jeśli ich używasz). Na koniec zmiksować ze śmietanką kremową oraz posiekaną czekoladą.
3. Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 45 min. (do suchego patyczka).
strona źródłowa: //www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/makowiec_last_minute/przepis.html
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo dobry i szybki makowiec.
muszę wypróbować