- TM 5
Składniki
ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 25 g cukru pudru
- 200 g masła
- 1 żółtko
- 1-1,5 łyżki kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Rozgrzać piekarnik do 180°C
2. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki (masło pokroić na mniejsze kawałki) i wyrobić 3 min./"Ciasto" (interwał).
3. Ciasto wyjąć z naczynia przy pomocy kopystki, uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na 30 minut.
4. Schłodzone ciasto wyłożyć na stolnicę lekko podsypaną mąką i rozwałkować na ok. 4-5mm.
5. Wykrawać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (można blisko siebie, bo nie rosną ).
6. Piec ok. 10-12 minut (180°C, góra-dół) do lekkiego zrumienienia.
7. Po wystudzeniu przechowywać w zamkniętym pojemniku/puszce.
8. SMACZNEGO!
Porady
1) masło użyte do wykonania ciasteczek musi być ZIMNE
2) w punkcie 2. można dodać jakiś "element smakowy", np. łyżeczkę cukru waniliowego czy przyprawy korzennej lub kilka kropli olejku aromatycznego, ale i bez tego są cudownie maślane
3) mnie z tych proporcji wychodzi 85 ciasteczek o średnicy około 4cm
4) idealnie nadają się dla małych dzieci ze względu na minimalną zawartość cukru (ale jak ktoś lubi słodsze, to zawsze może sypnąć więcej)
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Są przepyszne !!!
Dodałam kakao, przyprawę do piernika, olejek migdałowy i 3 x więcej cukru i teraz wyszły świątecznie pyszne. Nie wałkujcie ciasta zbyt cienko. Te grubsze ciasteczka są smaczniejsze.
Pyszne!
Polecam, przepyszne, kruche i baardzo maślane 😊
Super przepis, dodałam cynamon, ciasteczka piekłam troche dlużej (20 minut) i nastepnym razem dodam odrobinę więcej cukru.
Pyszne i piękne dodałam trochę cukru waniliowego pyyycha
Bardzo dobre ciasto świetnie się wałkuję. Piekładam dłużej niz 10-12 minut i na drugi raz dodam więcej cukru bo dla mie za mało słodkie.
Właśnie zrobiłam. Ciastka szybkie, bardzo łatwe i dobre. Ciasto świetnie się wałkuje i prosto wycina foremkami. Synek miał przy tym świetną zabawę. Piekłam je jednak trochę dłużej, bo około 20 min. Następnym razem dodam kakao.
Bardzo dobre ciasteczka polecam