- TM 5
Składniki
ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 25 g cukru pudru
- 200 g masła
- 1 żółtko
- 1-1,5 łyżki kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Rozgrzać piekarnik do 180°C
2. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki (masło pokroić na mniejsze kawałki) i wyrobić 3 min./"Ciasto" (interwał).
3. Ciasto wyjąć z naczynia przy pomocy kopystki, uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na 30 minut.
4. Schłodzone ciasto wyłożyć na stolnicę lekko podsypaną mąką i rozwałkować na ok. 4-5mm.
5. Wykrawać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (można blisko siebie, bo nie rosną ).
6. Piec ok. 10-12 minut (180°C, góra-dół) do lekkiego zrumienienia.
7. Po wystudzeniu przechowywać w zamkniętym pojemniku/puszce.
8. SMACZNEGO!
Porady
1) masło użyte do wykonania ciasteczek musi być ZIMNE
2) w punkcie 2. można dodać jakiś "element smakowy", np. łyżeczkę cukru waniliowego czy przyprawy korzennej lub kilka kropli olejku aromatycznego, ale i bez tego są cudownie maślane
3) mnie z tych proporcji wychodzi 85 ciasteczek o średnicy około 4cm
4) idealnie nadają się dla małych dzieci ze względu na minimalną zawartość cukru (ale jak ktoś lubi słodsze, to zawsze może sypnąć więcej)
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Są przepyszne !!!
Dodałam kakao, przyprawę do piernika, olejek migdałowy i 3 x więcej cukru i teraz wyszły świątecznie pyszne. Nie wałkujcie ciasta zbyt cienko. Te grubsze ciasteczka są smaczniejsze.
Pyszne!
Polecam, przepyszne, kruche i baardzo maślane 😊
Super przepis, dodałam cynamon, ciasteczka piekłam troche dlużej (20 minut) i nastepnym razem dodam odrobinę więcej cukru.
Pyszne i piękne dodałam trochę cukru waniliowego pyyycha
Bardzo dobre ciasto świetnie się wałkuję. Piekładam dłużej niz 10-12 minut i na drugi raz dodam więcej cukru bo dla mie za mało słodkie.
Właśnie zrobiłam. Ciastka szybkie, bardzo łatwe i dobre. Ciasto świetnie się wałkuje i prosto wycina foremkami. Synek miał przy tym świetną zabawę. Piekłam je jednak trochę dłużej, bo około 20 min. Następnym razem dodam kakao.
Bardzo dobre ciasteczka polecam
Are you sure to delete this comment ?