Składniki
Batoniki owsiane
- 150 g suszonych owoców, (np. morele, żurawina, rodzynki, chipsy bananowe itp.)
- 100 g orzechów, (np. ziemnych, laskowych, włoskich, nerkowców itp.)
- 2 banany
- 2 łyżki miodu
- 200 g płatków owsianych
- 50 g wiórków kokosowych
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do 180°C. Dwie formy do pieczenia (tzw. "keksówki") wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać mieszankę suszonych owoców, rozdrobnić 10 s/obr. 10. Przełożyć do osobnego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać orzechy, rozdrobnić 8-10 s/obr. 5. Przełożyć do naczynia z owocami.
- Do naczynia miksującego wrzucić banany (pokrojone na mniejsze kawałki - ok. 3cm), dodać miód i rozdrobnić na gładką masę - 10 s/obr. 5 (w razie potrzeby wydłużyć czas o kilka sekund).
- Dodać rozdrobnione wcześniej bakalie, płatki owsiane i wiórki kokosowe. Wymieszać przy pomocy kopystki 20 s./"Obroty wsteczne" 2-3. Powstałą masę podzielić na pół i wyłożyć do przygotowanych foremek. Za pomocą łyżki rozprowadzić równomiernie po całej powierzchni foremek i lekko ugnieść.
- Piec ok. 20 minut (180°C, termoobieg) aż do uzyskania złotego koloru i lekkiego przyrumienienia brzegów.
Upieczoną masę wyjąć z piekarnika i pozostawić w formach do całkowitego wystudzenia - Po ostudzeniu wyjąć masę z foremek i pokroić na 14 równych batoników (po 7 sztuk z każdej foremki)
- SMACZNEGO!
Porady
1) gotowe batoniki można przechowywać w lodówce max. tydzień (ale u mnie nigdy tyle nie wytrzymały
2) dla osób lubiących mniej słodkie dania lub nie przepadających za specyficznym miodowym posmakiem polecam użycie miodu akacjowego - jest mniej słodki od pozostałych i nie posiada charakterystycznego "smaczku" (miód w przepisie jest dość ważny, bo wraz z bananem pełni rolę spoiwa)
3) wiórki kokosowe można pominąć, ale wtedy należy zwiększyć o 50 g ilość pozostałych bakalii
4) ja osobiście batoniki robię zawsze wieczorem i pozostawiam na noc do ostudzenia - rano kroję i pakuję w papier śniadaniowy lub folię aluminiową (preferuję jednak papier)
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Wypróbowane, polecam
Czy można zrobić w kwadratowej formie do tortu lub na duzej blaszce od pizzy?
Są rewelacyjne !!!
szkodziu: jak już zrobisz to daj znać czy smakowały
Wygląda apetycznie trzeba spróbować
Are you sure to delete this comment ?