Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
1h 10min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

  • 1 kg. jabłek obrane i oczyszczone z gniazd
  • 250 g margaryny
  • 500 g mąki
  • 2 jajka
  • 1 szkl cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy lub cynamon ( przyprawy do jabłecznika) wg. uznania

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1.   1. Mus jabłkowy:

    Do naczynia miksującego włożyć pokrojone jabłka  z 1/2 szkl. cukru i przyprawami do jabłecznika , gotować 8–10 min/100°C/obr. 1, następnie zmiksować 20 s/obr. 5. Mus jabłkowy przełożyć do innego naczynia, pozostawić do ostygnięcia.

    2. Ciasto

     

      Do naczynia miksującego włożyć margarynę, rozdrobnić 5 s/obr. 7.  Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem musu jabłkowego, wyrobić 3 min/ / . Wyjąć z naczynia miksującego, podzielić na 2 części. Rozwałkować i wyłożyć  1 część na podłużną brytfankę , można ponakówać  ciasto widelcem i podsypać delikatnie bułką tartą (nadmiar soku z jabłek zostanie wchłonięty przez bułkę).  Wylać mus jabłkowy  i przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta.

    Piec w nagrzanym piekarniku do 170-180ºC około 45-50 min.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Jabłecznik

Wydrukuj:

Komentarze