thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 30min
Czas całkowity
2h 55min
porcja/porcje/porcji
12 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni

Składniki

Cynamonowe cruffiny

  • 20 gramów drożdży świeżych
  • 3 łyżki cukru
  • 185 gramów cieplej wody
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 450 gramów mąki pszennej
  • 80 gramów Miękkiego masła, pokrojonego na małe kawałki
  • 100 gramów masła
  • 6 łyżeczek cynamonu

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego dajemy drożdże, łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i 3-4 łyżki wody. Zakładamy pokrywkę i miarkę i ustawiamy 20 sek, obroty 4.
    Zawartość naczynia przelewamy do miseczki i zostawiamy do wyrośnięcia na ok 15 min.
  2. W tym czasie jak zaczyn wyrasta, do naczynia miksującego przesiewamy mąkę, dodajemy sól, resztę cukru i ustawiamy 20 sek, obroty 4.

  3. Dodajemy wodę ciepłą i nasz wyrośnięty zaczyn. Ustawiamy 3 min program do wyrabiania ciasta Ciasto"Ciasto" i nie zakładamy miarki.
    W czasie wyrabiania ciasta przez otwór w pokrywie stopniowo wrzucamy 80 g masła w kostkach.
  4. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
  5. Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko oprószony mąką blat i dzielimy na 6 równych części.
  6. Do umytego naczynia miksującego dajemy pozostałe 100 g masła i ustawiamy 3,30 min temperatura 40 stopni obroty 1.
  7. Każdy kawałek ciasta formujemy w wałeczek i wałkujemy bardzo cienko ( można przepuścić przez maszynkę do makaronu ) owalnie lub w kształt prostokąta, rozciągając bardziej pionowo niż na boki. Ciasto jest bardzo elastyczne i fajnie pracuje.
  8. Rozwałkowany kawałek ciasta posmarować rozpuszczonym masłem, za pomocą pędzelka następnie posypać cynamonem ( można również zamiast masła użyć kremu czekoladowego typu nutella, lub do cynamonu dodać również rozdrobnioną na gładko czekoladę )
  9. Ciasto zwinąć w rulon i pozostawić do wyrośnięcia pod ściereczką.
  10. Po przygotowaniu ostatniego rulonu, bierzemy pierwszy rulon( który zdarzył już lekko podrosnąć ) i przecinamy go ostrym nożem wzdłuż, otrzymując dwie części. Każdą z nich zwijamy w ślimaka i układamy w wysmarowanej masłem formie do muffinków.
  11. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na ok 30 min
    w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.
  12. Pieczemy ok 25 min lub do całkowitego zarumienienia w 190 stopniach. Zostawiamy do wystygnięcia i posypujemy cukrem pudrem, lub możemy nadziać dowolnym kremem
    Smacznego

Porady

Im cieniej uda nam się rozwałkować ciasto, tym będzie bardziej listkujace po upieczeniu i chrupiące.
Rewelacyjnie smakuje nadziane kremem czekoladowym tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Cynamonowe cruffiny

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?