thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
1h 50min
porcja/porcje/porcji
25 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Ciasto

  • 250 g masła
  • 420-450 g mąki pszennej
  • 300 g kwaśnej śmietany 18%

Krem

  • 1 opakowania Delekta Krem karpatka oryginalna
  • 200g g masła

Polewa czekoladowa

  • 100 g Gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 30 g masła

Ponadto

  • 1 białko jajka
  • mak

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Mąkę i masło umieścić w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" 7sek/obr.5. Dodać śmietanę, szybko wyrobić 45sek. Ciasto"Ciasto" , wyjąć z Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" zlepić w kulę i owinąć folią, włożyć do lodówki na 2 godziny.

    Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm, delikatnie podsypując mąką.


    Wykrajać części grzybków:

    * kapelusze (przy pomocy większej szklanki), mają pasować na zewnętrzną część małych foremek do babeczek, posmarowanych uprzednio masłem w temperaturze pokojowej; uformować tak, by przypominały półkoliste kapelusze grzybków,

    * spody kapeluszy - wykroić foremką do babeczek, na środku zrobić niewielką dziurkę,

    * nóżki grzybków - można wykorzystać skrawki ciasta, rolujemy nóżki. Należy pamiętać, że jeden z końców ma być wąski i w miarę ostry, by pasował do otworku w spodzie kapelusza; "tępy" koniec maczamy w białku, a następnie w maku (ma przypominać ubrudzone ziemią nóżki grzybów).

  2. Wykrojone i przygotowane części kłaść na blaszkę, pokrytą papierem do pieczenia. Piec temperaturze 180 - 190ºC przez około 20 minut, do złotego koloru.

  3. Z racji tego, że mam jedno naczynieBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" ja budyń ugotowałam normalnie w garnuszku zgodnie z przepisem na opakowaniu. Budyń zostawić do ostygnięcia.
    W Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" umieść miękkie masło ( 30 sek. | obr. 3 ). Załóż motylek i ubij masło na delikatny krem stopniowo dodając podczas ucierania wcześniej przygotowany budyń ( 2,5 min. | obr. 3 ). Po dodaniu całości zatrzymujemy ucieranie, kopystką zgarniamy z brzegów naczynia krem do środka i ucieramy jeszcze ( ok. 30 sek. | obr. 3 ).

  4. Montaż tmrc_emoticons.)

    W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem.


    Napełnić kremem kapelusze grzybków.

    Zamknąć spodami od kapeluszy, pokryć polewą czekoladową i pozostawić do wyschnięcia.
    Do otworków wsunąć "nóżki".

Porady

Przed nałożeniem kremu do babeczki można posmarować ją dżemem z czarnej porzeczki dla przełamania smaku.
Nóżki grzybków najlepiej wkładać już po wyschnięciu polewy na kapeluszach ponieważ łatwiej je położyć na płasko i polewa równo spływa.
Najlepiej smakują jak już ciasto zmięknie od kremu po 24h w lodówce😍

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciastka grzybki

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?