Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
24
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 20/02/19
zmieniono dnia: 20/02/19
Składniki
Chlebek bananowy
- 150 g orzechów włoskich, np włoskich, (1 szkl)
- 200 g masła
- 4 jajka
- 240 g cukru
- 3-4 banany, dojrzałe, pokrojone w plasterki
- 400 g mąki pszennej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szczypty soli
- 150 g wiórków kokosowych, opcjonalnie, (około 1szkl)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Piekarnik nastawić na 180°C. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Orzechy wrzucić do "Blokada naczynia miksującego" , posiekać krótko 3 s./obr 4. Przełożyć do miseczki. "Blokada naczynia miksującego" opłukać i lekko osuszyć.
- Pokrojone w kawałki masło rozpuścić w "Blokada naczynia miksującego" 3 min./60°C/obr. 2. Roztopione masło przelać do kubka.
- Założyć motylek. Do "Blokada naczynia miksującego" wbić jajka, roztrzepać 2 min./obr. 4. Następnie dalej ubijać, dodając cukier, potem roztopione masło 3 min./ obr. 3. Zdjąć motylek.
- Do masy jajecznej dodać pokrojone w plasterki banany, zmiksować 2min./ obr. 4.
- Wymieszać w misce mąkę, proszek, sodę i sól, dodać do masy i zmiksować 3min./ obr.5. Dodać orzechy i wiórki kokosowe, wymieszać 1 min./ obr.3 pomagając sobie w razie potrzeby kopystką.
- Gotowe ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, wyrównać wierzch kopystką. Piec około 50 minut do 1 godziny ( w zależności od wielkości formy) do tak zwanego suchego patyczka.
Porady
Użyłam keksówki o wymiarach 29x11 i dodatkowo niskiej formy do zapiekania 22x14cm, w oryginalnym przepisie forma ma wymiary 34x9 cm i wtedy należy piec to ciasto około 1 godziny.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Bardzo dobre ciasto. Piekłam równocześnie w keksówce i w formie na babkę z dziurą. Nie ma sensu robić z połowy porcji, bo jest pyszne i znika, zanim zdąży ostygnąć.