Czas przygotowania
1h 15min
Czas całkowity
1h 15min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
Łatwy
Składniki
Chałka z kruszonką II
Ciasto
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- 50 g cukru
- 20 g drożdży świeżych
- 100 mleka, mililitrów
- 100 wody, mililitrów
- 450 g mąki pszennej
- 1 łyżeczki soli, płaskiej
Kruszonka:
- 60 g mąki pszennej
- 30 g masła, miiękkiego
- 30 g cukru
Dodatkowo:
- 1 jajko
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać 60 g mąki i 30 g cukru, dodać 30 g masła, wymieszać 10 sekund/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, schować do lodówki. Do naczynia miksującego wbić jajko, dodać miękkie masło, cukier, pokruszone drożdże, mleko i wodę, podgrzewać 4 minuty/37ºC/obr.2. Dodać mąkę i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na pół godziny. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 równe wałeczki, zapleść warkocz, końce podwinąć pod spód. Gotową chałkę przełożyć na wyłożoną papierem blachę, przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) przez 25-30 minut. Studzić na kratce.
Porady
Po więcej inspiracji zapraszam na mojego bloga https://madebymycha.pl/
*przepis ze strony https://ilovebake.pl/
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?