- TM 31
Składniki
masa śliwkowa
- pół kilo śliwek, wypestkowanych, przekrojonych
- 1 łyżka soku z cytryny
- 40 g cukru
- 1 łyżka cynamonu
kruszonka
- 1 szczypta soli
- 150 g mąki
- 80 g cukru
- 100 g masła, pokrojonego na kawałki
ciasto na bułkę maślaną
- 500 g mąki pszennej
- 80 g Miękkiego masła, pokrojonego na kawałki
- 2 żółtka
- 250 g mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 100 g cukru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
do naczynia miksującego dodac wszystkie składniki na kruszonkę, rozdrobnić 10 s / obr. 6 Przełozyć do innego naczynia.
do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na masę śliwkową i rozdrobnić 2 s / obr. 4 i podgrzać 5 min / 100*C / "Obroty wsteczne" / obr. 1
Wyłożyć masę na bułki posypać odrobiną bułki tartej i przygotowaną wcześniej kruszonką, piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 180 stopni ok 15-20 min.(dopóki bułeczki się nie zarumienia).
do naczynia miksującego włożyć cukier, cukier waniliowy , drożdże i mleko , wymieszać 2 min 30 s / 50*C / obr. 4
dodać resztę składników i wyrobić ciasto 1 min 30 s /"Blokada naczynia miksującego" / "Ciasto" "Ciasto"
ciasto przełozyć do miseczki wysypanej maka, przykryć bawełną ściereczką pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 min w ciepłym miejscu
uformowac płaskie okrągłe bułeczki , w zalezności od wielkości wyjdzie ich ok. 5-8 ja robię ok 6 dużych bułek. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na chwilę do wyrośnięcia.
kruszonka
masa śliwkowa
ciasto na bułki
Porady
idealna buła na drugie sniadanie w pracy
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Przepyszne, zrobiłam z truskawkami i troche dłużej rosło mi ciasto.
Bułeczki przepyszne i proste w wykonaniu. Bardzo polecam ten przepis, mi wyszło około 17 buleczek średniej wielkości z tym że zostawiłam ciasto do wyrośnięcia na dłuższy czas niż podanych w przepisie
Pyszne! Piekę przynajmniej raz w tygodniu. Tylko kruszonkę robię z połowy porcji, bo jak dla mnie wychodzi jej trochę za dużo.
Are you sure to delete this comment ?