- TM 31
Składniki
babka drożdżowa
- 125 g mleka
- 70 g drożdży
- 10 jaj, żółtka
- 150 g masła, roztopionego
- 1 opakowania zapachu rumowego
- 500 g mąki pszennej
- 100 g rodzynek
- 1 białko
- 200 g cukru pudru
- 150 g cukru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
150 g cukru zmiksować 20s/obr.10
następnie trzeba dodać zółtka, mleko(około pół szklanki) i drożdże 2 min/37*C/obr.1
resztę składników dodać do termomixa :roztopione masło, mąkę i zapach 2min/
w razie potrzeby dodać dwie łyżki mąki żeby ciasto nie przyklejało się do rąk
wyrobione ciasto wyło,żyć do dwóch blaszek w kształcie babki i odczekać aż zwiększy swoją objętosć
można dodać 100 g rodzynek wcześniej namoczonych, odsączonych i opsypanych mąką
piec 60 min 175*C
1 białko roztrzepać i dodac cukier puder, podgrzewać i udekorować babki powstałym lukrem
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
O co chodzi z tym wyłożeniem do dwóch blaszek?To przepis na 2 foremki?
O co chodzi z tym wyłożeniem do dwóch blaszek?To przepis na 2 foremki?
Dzień dobry, proszę powiedz mi w którym monencie należy włożyć rodzynki. W przepisie napisane jest że można je dodać ale nie bardzo wiem w którym momencie. Babka jest SUPER. Robiłam ją ale w wersji "gołej" teraz chciałam spróbować z rodzynkami,
pozdrawiam, anowak7
ALicja
Babeczka super!!! Polecam ! pozdrawiam
Ciasto drożdżowe w każdej postaci -uwielbiam. Wygląda zachęcająco. Wypróbuję z pewnością. Podrawiam
Are you sure to delete this comment ?